Analistul Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă, a calculat că ar trebui să fie a patra „revenire” a oligarhului.
Plahotniuc a intrat prima dată în politică în 2010. Mai întâi „s-a crucit că nu”, iar apoi, „pe neprins de veste, în ajun de alegeri, l-am văzut la numărul doi pe lista Partidului Democrat (PDM)”, rememorează Boțan într-un interviu săptămânal la Europa Liberă.
Plahotniuc a ajuns atunci în parlament, iar în următorii 9 ani s-a mișcat prin politica moldoveană după cum urmează:
- În octombrie 2013 și-a depus mandatul de deputat și a spus că rămâne activ ca politician numai în PDM, pentru a se consacra construcției de partid. Dar a redevenit parlamentar în 2014.
- În octombrie 2015 s-a „autosuspendat temporar” din funcția de prim-vicepreședinte al PDM și a ieșit din partid pentru a nu afecta imaginea formațiunii, din cauza unor acuzații la adresa sa ca individ. Dar a revenit la scurt timp, aducând cu el alături de PDM, într-o coaliție majoritară nouă, un mare grup de deputați scoși din Partidul Comuniștilor.
- În iunie 2019, lăsând oamenii „cu ochii în soare”, Plahotniuc a plecat din nou și din politica moldoveană, și din R. Moldova, când PDM a fost alungat de la putere.
Anunțul din 28 octombrie că revine în politica moldoveană a fost primul contact cu presa al lui Plahotniuc de la fuga sa din 2019. A dat interviul pentru Tribuna prin avocat, dintr-o locație necunoscută.
Momentul nu surprinde, spune Igor Boțan: într-o premieră pentru R. Moldova, Statele Unite tocmai l-au pus pe lista unor persoane sancționate pentru „corupție sistemică” și sprijinirea intereselor rusești în R. Moldova, alături de alt oligarh fugar, Ilan Șor.
Pentru Igor Boțan, anunțul lui Plahotniuc că revine are și o latură comică: Plahotniuc nu a spus de unde revine (dacă revine), dar este limpede unde ar ajunge. În R. Moldova, Plahotniuc a fost arestat în contumacie vara aceasta, fiind căutat demult de autoritățile moldovene pentru presupuse crime financiare, inclusiv pentru spălare de bani din „furtul miliardului”.
Nu se pune așadar problema revenirii fizice, după cum chiar Plahotniuc recunoaște în interviu. Anunțul său, spune Igor Boțan, are mai degrabă scopul să transmită un mesaj de încurajare unei rețele de oameni pe care Plahotniuc și-ar mai fi păstrat-o în R. Moldova.
Cine face parte din presupusa rețea? După Igor Boțan, ar face parte, în primul rând, persoane din sistemul justiției și al procuraturii, un sistem care încă mai urmează să fie supus „vetting-ului”, într-o reformă inițiată de guvernarea PAS pentru a-l curăța.
În politica moldoveană, însă, Plahotniuc ar reveni a patra oară, iar Igor Boțan crede că poate utiliza chiar partidul colegului său de listă (a sancționaților), Partidul Șor.