Linkuri accesibilitate

A fost sau nu otrăvit Navalnîi? - se întreabă presa matinală


Revista matinală a presei.

Doar alcool şi cofeină. Medicii ruşi nu au găsit substanţe otrăvitoare în organismul lui Aleksei Navalnîi, scrie adevărul.md. Medicul şef al spitalului din Omsk susţine că Aleksei Navalnîi a suferit o tulburare metabolică, care ar fi cauzată de scăderea bruscă a nivelului de zahăr în sânge, continuă publicația. În același articol, se arată că ipoteza că principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost otrăvit este confirmată parţial. Soţia politicianului spune că a fost informată de un reprezentant al Poliţiei de Transport că substanţa cu care Navalnîi ar fi fost otrăvit este identificată, însă acesta nu a dorit să spună exact despre ce substanţă este vorba, motivând că e „secretul anchetei”.

Tot adevarul.md dedică un articol situației din Belarus. Lukaşenko descrie cum ar urma să fie ocupat vestul Belarusului de NATO, după ce a vizitat un poligon de la graniţă: E conform planului revoluţiilor colorate, crede el, citat în articol. Publicația continua prin a-l cita și pe preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, care i-a cerut omologului său belarus Aleksadr Lukaşenko să nu recurgă la acţiuni care ar putea duce la „regrete amarnice”, în timp ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că nu există niciun motiv de preocupare la graniţa de est a ţării sale.

Protesul din Minsk s-a încheiat. Manifestația a fost pașnică, anunță una din multiplele știri de pe tv8.md dedicate aceluiași subiect. Aceasta este a 15-a zi de proteste în Republica Belarus, după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, mai punctează publicația.

Duminică, 23 august, s-au împlinit 81 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov care prevedea cedarea Basarabiei. Jurnal.md punctează cu acest prilej: pactul a împărțit Europa în sfere de influență sovietică și nazistă, ducând la al Doilea Război Mondial și la tragicele lui consecințe. Ziua semnării pactului, 23 august, este marcată ca zi de comemorare a victimelor stalinismului și nazismului în 10 țări ale Uniunii Europene, în SUA, Canada și Georgia. În 2019, Moscova a făcut public protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov.

Radiochisinau.md scrie despre cum a comemorat în fața Ambasadei Rusiei Mișcarea Politică „UNIREA” împlinirea a 81 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov. „23 august 1939 - ziua în care a fost semnat pactul sovieto-nazist care prevedea cedarea Basarabiei și implicit, ocupația acesteia de URSS. Instaurarea regimului comunist de ocupație a avut efecte dezastruoase pentru populație, ”eliberatorii” au pus în aplicare acțiuni atroce precum: exterminarea în masă a elitelor din Basarabia, foametea organizată, oameni nevinovați trimiși în pușcării și GULAG-uri pentru faptul că opuneau rezistență regimului, 3 valuri de deportări prin Siberii și Kazahstanuri. În total, peste milion de români basarabeni au avut de suferit din cauza acestui regim comunist”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Cotidianul.md preia și publică o informație de pe Agerpres: FSB l-a supravegheat „îndeaproape” pe Aleksei Navalnîi, înainte de presupusa sa otrăvire. Conform informaţiilor publicate de un tabloid rus, preluate de agenţiile Reuters şi DPA, până să se prăbuşească în avion, Navalnîi a fost urmărit de ofiţerii FSB, îmbrăcaţi în civil. De asemenea, deplasările opozantului rus au fost monitorizate îndeaproape prin intermediul CCTV (camere de supraveghere), informează Moskovski Komsomoleţ. Navalnîi, principal opozant al preşedintelui Vladimir Putin şi militant contra corupţiei, a fost transportat sâmbătă în Germania cu o ambulanţă aeriană, pentru tratament. În vârstă de 44 de ani, Navalnîi era în comă indusă când a fost evacuat din oraşul siberian Omsk, iar spitalul Charite din Berlin nu a făcut încă niciun anunţ despre starea lui.

XS
SM
MD
LG