Linkuri accesibilitate

A fost suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2


Agenția germană pentru reglementare în domeniul energetic a anunțat că suspendă din motive juridice procesul de aprobare a controversatului gazoduct Nord Stream 2 construit prin Marea Baltică pentru transportarea gazului rusesc în Germania.

În anunțul din 16 noiembrie, Agenția Federală pentru Rețele (Bundesnetzagentur) a explicat că operatorul conductei poate fi certificat numai dacă „este organizat în forma juridică prevăzută de legislația germană”. O companie subsidiară creată pentru a gestiona partea germană a conductei nu îndeplinește condiția de a fi „operator de distribuție independent”, se spune în comunicatul Bundesnetzagentur.

Se mai precizează că procedura de certificare este suspendată până când companiei subsidiare îi sunt transferate „principalele active și resurse umane”, iar acest pas este verificat.

Decizia a declanşat o reacţie imediat a preţurilor gazului, care au crescut cu 11% ajungând la 88 de euro/megawatt oră.

Marţi dimineață, Jeremy Weir, directorul general al companiei Trafigura, unul dintre cei mai mari comercianți de energie din lume, a declarat că „în cazul în care această iarnă temperatura va fi deosebit de rece și pentru perioade prelungite, Europa riscă să se confrunte cu întreruperi de curent”.

Gazoductul recent finalizat are scopul să dubleze exportul direct al gazelor rusești în Germania, principala economie a Uniunii Europene, care spune că are nevoie de gaze pentru a renunța la cărbune și energia nucleară. Dar criticii spun că gazoductul mărește dependența europeană de resursele energetice rusești, în timp ce lipsește țări ca Ucraina de venituri de miliarde de dolari din taxele de tranzit.

XS
SM
MD
LG