Din data de 29 noiembrie începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid în R. Moldova doar pentru anumite categorii de persoane, precum cadrele medicale, angajaţii din educaţie şi sistemul social, oamenii în etate sau pacienţi cu boli cronice.
Autorităţile din sănătate spun că în ciuda evoluţiilor epidemiologice pozitive, se pregătesc de noul val care ar fi inevitabil, ţinând cont de evoluţiile regionale şi rata joasă de imunizare. Din şirul de acţiuni organizatorile face parte şi evaluarea Centrulului Covid de la Moldexpo, pe care ministrat sănătăţii, Ala Nemerenco, îl vrea închis, iar primarul Chişinăului a exprimat mai multe obiecţii.
Pentru a treia doză, numită şi booster, se vor folosi vaccinuri Pfizer cumpărate de autorităţi, precum şi vaccinuri primite donaţie, inclusiv prin intermediul Platformei Covax. De exemplu, săptămâna viitoare va fi livrat primul lot de 50 de mii de doze de Moderna. Atât Pfizer, cât şi Moderna se folosesc şi la vaccinarea copiilor care a început săptămâna trecută în cazul minorilor de la 12 ani. La fel în următoarele zile ar urma să fie încheiat un contract de achiziţie a preparatului Sputnik V din Rusia, a anunţat secretara de stat de la Ministerul Sănătăţii, Svetlana Nicolaescu.
A treia doză se va administra după jumătate de an de la a doua doză de vaccin. Nmai în cazul vaccinului Johnson & Johnson a două doză se face după două luni de la prima injecţie, doar că asemenea preparat nu mai există în stoc şi nu se preconizează în curând venirea altor loturi. Ministerul Sănătăţii recomandă atât administrarea aceluiaşi fel de vaccin, cât şi schema încrucişată. Adică dacă ai primit Astra Zeneca primele două doze, a treia poate fi de alt tip, la fel şi în cazul altor preparate. Această injecţie suplimentară este gândită pentru a menţine imunitatatea organismului întrucât s-a constatat că după şase luni numărul de anticorpi descreşte. Secretara de stat de la Ministerul Sănătăţii nu exclude că vor fi extinse categoriile de persoane cărora li se vor aplica această doză booster.
În săptămâna trecută, majoritatea localităţilor au înregistrat o rată a infectărilor ce le-au permis nu doar să iasă din zona roşie, dar majoritatea şi din cea portocalie. În consecinţă, au fost relaxate unele măsuri. Doar în raioanele din stânga Nistrului cifra infectărilor a fost mare, a spus Svetlana Nicolaescu. Regiunea secesionistă, cu o populaţie de aproape 500 de mii de oameni, a avut cam jumătate din totalul cazurilor noi înregistrate în ultimele zile.
În ciuda evoluţiilor pozitive, autorităţile din sănătate nu-şi permit un respiro mai de durată, ţinând cont că situaţia din regiune nu este deloc îmbucurătoare, mai ales în ţări cu rate mici de vaccinare.
Svetlana Nicolaescu: „Cum vom asigura această pregătire? În primul rând, asigurarea stocurilor de teste, de medicamente necesare. Vorbim de dotarea instituţiilor medicale şi la fel ajustarea planurilor de răspuns astfel ca să fim cât mai pregătiţi pentru un eventual val următor. Odată ce ne permite un pic să deplasăm eforturile şi capacităţile, vor fi evaluate încă o dată toate instituţiile medicale antrenate sau potenţial antrenate în oferirea asistenţei pacienţilor cu Covid, inclusiv şi Centrul Covid. La ora actuală în cadrul Ministerului Sănătăţii este instituit un grup de lucru care examinează atât formatul, cât şi modalitatea de activitate a acestui centru. După rezultatele acestei evaluări vom decide care este formatul de antrenare a Centrului Covid în perioada următoare”.
Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a criticat intenţia ministrei sănătăţii de a închide Centrul Covid, care ar fi, în opinia lui, „un atac raider asupra sănătăţii oamenilor”. Din punctul lui de vedere, actuala guvernare nu ar aprecia eforturile responsabililor de la nivelul municipal care ar fi menţinut acest centru.
Secretara de stat a spus că evaluarea Centrului Covid de la Moldexpo va avea în prim-plan obiectivele de a asigura securitatea şi oferirea asisţentei medicale la standardele minime necesare. La acest capitol, Nicolaescu şi-a îndemnat colegii din sistemul sanitar să citească cu atenţie ordinile ministerului şi să nu mai admită situaţii ca în cazul copiilor care au fost imunizaţi cu alt tip de vaccin decât cel permis.