Linkuri accesibilitate

Idei despre Academia Ideilor


Primul computer Apple din istorie
Primul computer Apple din istorie

În lipsa pietrei filozofale şi a cuvintelor magice pe care omenirea se căzneşte să le descopere, perseverenţa ar putea conduce la valorificarea ideilor.



O organizație neguvernamentală și-a propus să adune ideile inovatoare care circulă prin Moldova și să le pună la lucru pentru a îmbunătăți viața diferitor comunități. Un proiect al acestei organizații care chiar așa se și cheamă, Institutul Idea, a ajuns acum la a doua ediție. Este punctul de plecare al unei relatări semnate de Paul Hodorogea.

Idei despre Academia Ideilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct



Pentru a fi admis în Academia Ideilor trebuie nu doar sa poţi genera idei sau soluţii ale unor probleme din comunitatea ta, dar să ştii ca pot fi propulsate. Acesta este criteriul de bază de care se ghidează directorul proiectului, Victoria Bounegru. „Impreuna cu grupul de 30 de membri impreuna vom găsi o metoda potrivită pentru Moldova de a o implementa, si sa gasim poate si sustinatori. Pentru ca singuri, 30 de tineri, nu au posibilitatea intotdeauna sa implimenteze o idee la nivel naţional.”

Victoria Bounegru

Pentru a proba aserţiunea, am rugat-o pe Victoria sa-mi dea exemplu relevant. Ea mi-a spus doar că unul din terenurile de punere în practică e la Soroca iar detaliile deocamdată constituie un secret. Asta pentru ca ideea să nu fie furată. In schimb s-a oferit sa-mi povestească despre o formulă inventată de ei, care este utilă economiştilor. „Tinerii au analizat cat de activa este bursa noastra, in rezultat am elaborat o formulă de calculare a inactivităţii bursei din Moldova in comparaţie cu bursa din Slovenia. Respectiv, persoanele din domeniul pieţei financiare si pieţei de capital au putut observa de exemplu ce intreprinderi, cate tranzacţii s-au facut. In Moldova aşa ceva nu există.”

Dana Muntean
Altfel, este un gen de exerciţiu practic pe care tinerii nu-l însuşesc la cursuri universitare. Am discutat şi cu Dana Munteanu, coordonatoare în cadrul acestui proiect. „Unii profesori cunosc materialul la nivel teoretic, dar nu toţi activează in domeniu. Membrii Academiei Ideilor 2 vor avea posibilitatea sa interacţioneze cu experţi in domeniu, pe care noi ii vom invita, sa interactioneze intre ei, deoarece vor fi selectaţi cei mai buni.”

Pe Alex Lebedev, care a participat la prima ediţie a Academiei Ideilor, de acum 8 luni, l-am intrebat cu ce l-a ajutat proiectul. „Eu acolo am gasit oameni cu care acum facem proiecte impreuna, oameni care sunt in echipa mea de Ce Unde Când, oameni la care pot sa apelez in calitate de experţi sau care ma pot sfatui in anumite decizii. Academia adună sub aceeaşi umbrela mai multi oameni care sunt buni in ceea ce fac.”

Depărtându-mă puţin de proiectul Institutului Idea, am discutat cu Marcel Spatari, organizator al jocului intelectual Ce, Unde, Când, cunoscut în rândul tinerilor drept un generator neostenit de diverse idei. Am incercat să aflu de la el daca există o reţetă pentru dezvoltarea capacităţii de generare a ideilor. „Daca iti apar idei chiar in transport – sa le notezi. Nu neaparat sa le pui pe facebook ca şi statut, dar sa le notezi in carneţel undeva şi vei reveni la ideea asta. Sunt idei pe care daca le comunici la prea multă lume, ele îşi pierd valoarea.”

Marcel Spatari mi-a spus că, în lipsa pietrei filozofale şi a cuvintelor magice pe care omenirea se căzneşte să le descopere, perseverenţa ar putea conduce la valorificarea ideilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG