Linkuri accesibilitate

Acces interzis în Rusia pentru 18 deputați PAS


Moscova susține că limitarea numărului de diplomați ruși în R. Moldova este „un pas neprietenos care duce la distrugerea în continuare a relațiilor ruso-moldovenești, aflate deja într-o criză profundă”.
Moscova susține că limitarea numărului de diplomați ruși în R. Moldova este „un pas neprietenos care duce la distrugerea în continuare a relațiilor ruso-moldovenești, aflate deja într-o criză profundă”.

Federația Rusă a interzis intrarea pe teritoriul său pentru 20 de cetățeni moldoveni, după ce la începutul săptămânii 45 de diplomați și angajați ai ambasadei ruse și familiile lor au părăsit R. Moldova, ca urmare a unei decizii de limitare a numărului reprezentaților diplomatici ai Rusiei.

Potrivit surselor Europei Libere este vorba de 18 deputați, vicedirectorul Poliției de frontieră, Oleg Bucătaru și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Deputații vizați sunt ai partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” și este vorba despre:

 1. Mihai Popșoi
 2. Radu Marian
 3. Veronica Roșca
 4. Andrian Cheptonar
 5. Ion Șpac
 6. Eugenia Cojocari
 7. Ersilia Qatrawi
 8. Mihail Druță
 9. Maria Pancu
 10. Artemie Catanoi
 11. Igor Chiriac
 12. Ion Groza
 13. Vasile Grădinaru
 14. Sergiu Lazarencu
 15. Vitalie Jacot
 16. Ion Babici
 17. Doina Gherman
 18. Gheorghe Cojoc

Ministerul de externe de la Chișinău a calificat drept „regretabilă” decizia de răspuns a autorităților ruse. Reprezentanții ministerului au mai notat în reacția de pe Facebook că „Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare.”

Mai mulți deputați cărora li s-a interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse au comentat decizia sugerând că nici nu aveau de gând să călătorească încolo.

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat vineri, 18 august, la Ministerul de Externe de la Moscova, unde i s-a înmânat o notă de protest, în legătură cu ceea ce Moscova numește „decizia nejustificată a Chișinăului de a reduce radical numărul de angajați” ai ambasadei ruse.

Federația Rusă susține că limitarea numărului de diplomați ruși în R. Moldova este „un pas neprietenos care duce la distrugerea în continuare a relațiilor ruso-moldovenești, aflate deja într-o criză profundă”.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a spus că reduce numărul de diplomați ruși în R. Moldova pentru a asigura paritatea diplomatică, menționând totodată că diplomații ruși nu au avut mereu misiuni diplomatice în R. Moldova.

XS
SM
MD
LG