Linkuri accesibilitate

Accident de aviație. Președintele Ucrainei declară zi de doliu național


Avionul cu experți ucraineni se îndreaptă către Iran

Avionul ucrainean, care s-a prăbușit miercuri în apropiere de Teheran și care a făcut 176 de victime, a fost în flăcări înainte de prăbușire – se arată într-un raport preliminar al Organizației iraniene a Aviației Civile.

Avionul Companiei ucrainene de aviație, un Boeing 707-800, care mergea de la Teheran la Kiev, s-a prăbușit miercuri la puțin timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran. Raportul citează mărturiile unui martor care a văzut prăbușirea avionului de la sol și ale unei a doua persoane, care a văzut accidentul de la bordul unui alt avion aflat în zbor. Potrivit autorității iraniene, avionul, care ar fi trecut printr-o inspecție tehnică pe 6 ianuarie, ar fi făcut un viraj înapoi, imediat după decolare, din cauza unei probleme tehnice încă neelucidate. Raportul iranian susține că piloții nu ar fi cerut niciun ajutor. Ambasada ucraineană de la Teheran a afirmat inițial, pe site-ul său, că ar fi fost vorba de o defecțiune la un motor, dar ulterior a șters postarea.


Iranul și Ucraina au convenit „să coordoneze acțiunile suplimentare ale grupurilor noastre de investigații pentru a stabili cauza teribilului accident de avion” petrecut miercuri în Iran, cu 176 de victime, a anunțat ministrul ucrainean de externe, Vadym Pristaiko, pe Twitter.

Ulterior, biroul președintelui Volodimir Zelenski a emis un decret prin care se declară ziua de joi, 9 ianuarie, drept „zi de doliu național” în memoria victimelor accidentului.

Potrivit președinției ucrainene, Zelenski va vorbi telefonic cu omologul său iranian, Hassan Rohani, pentru a colabora în „stabilirea adevărului” despre tragedie.

Într-o apariție la televiziune, președintele Ucrainei a cerut reținere și precauție în a avansa teorii conspiraționiste și manipulări legate de cauzele accidentului.

Televiziunea iraniană a declarat că accidentul s-a datorat unor probleme tehnice nespecificate, iar mass-media iraniană a citat un oficial din domeniul aviației locale care a declarat că pilotul nu ar fi anunțat vreo urgență.

Mass-media de stat iraniană a relatat că avionul a luat foc după ce s-a prăbușit, însă un videoclip difuzat de televiziunea de stat a părut să arate că avionul deja ardea când s-a prăbușit la pământ.


Accidentul a avut loc la câteva ore după ce Iranul a lansat un atac cu rachete balistice împotriva a două baze americane din Irak, ca represalii pentru moartea comandantului corpului Gărzii revoluționare iraniene, Qasem Soleimani.

Momentul accidentului avionului i-a determinat pe unii experți în aviație să se întrebe dacă avionul nu a fost cumva doborât de o rachetă, însă oficialii iranieni au respins o astfel de sugestie.

„Zvonurile despre avion sunt complet false și niciun expert militar sau politic nu le-a confirmat”, a declarat, citat de agenția de știri semioficială, generalul Abolfazl Shekarchi, purtătorul de cuvânt al forțelor armate iraniene, care consideră că astfel de zvonuri ar fi „parte a unui război psihologic” dus de „adversarii guvernului”.

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG