Linkuri accesibilitate

Iran și Ucraina vor colabora pentru a stabili condițiile accidentului aviatic


Zi de doliu în Ucraina pentru victimele accidentului aviatic din Iran

Iranul și Ucraina au convenit „să coordoneze acțiunile suplimentare ale grupurilor noastre de investigații pentru a stabili cauza teribilului accident de avion” petrecut ieri in Iran, cu 176 de victime, a anunțat ministrul ucrainean de externe, Vadym Pristaiko pe Twitter.

Ulterior, biroul președintelui Volodimir Zelenski a emis un decret prin care se declară ziua de astăzi, 9 ianuarie drept „zi de doliu național” pentru onorarea victimelor accidentului .

Potrivit președinției ucrainiene, Zelenski va vorbi telefonic cu omologul său iranian, Hassan Rohani, pentru a colabora pentru „stabilirea adevărului” despre tragedie.

Într-o apariție la televiziune, președintele Ucrainei a cerut reținere și precauție în a avansa teorii conspiraționiste și manipulări legate de cauzele accidentului.

Televiziunea iraniană a declarat că accidentul s-a datorat unor probleme tehnice nespecificate, iar mass-media iraniană a citat un oficial din domeniul aviației locale care a declarat că pilotul nu ar fi anunțat vreo urgență.

Mass-media de stat iraniană a relatat că avionul a luat foc după ce s-a prăbușit, însă un videoclip difuzat de televiziunea de stat a părut să arate că avionul deja ardea când s-a prabușit pe pământ.

Accidentul a avut loc la câteva ore după ce Iranul a lansat un atac cu rachete balistice împotriva a două baze americane din Irak, ca represalii pentru moartea comandantului Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene, Qasem Soleimani.

Momentul accidentului avionului i-a determinat pe unii experți în aviație să se întrebe dacă avionul nu a fost cumva doborât de o rachetă, însă oficialii iranieni au respins o astfel de sugestie.

"Zvonurile despre avion sunt complet false și niciun expert militar sau politic nu le-a confirmat", a declarat citat de agenția de știri semioficială generalul Abolfazl Shekarchi, purtătorul de cuvânt al forțelor armate iraniene, care consideră că astfel de zvonuri ar fi parte a ”unui război psihologic” dus de ” adversarii guvernului”.

XS
SM
MD
LG