Linkuri accesibilitate

Acord de securitate Statele Unite-Bahrain | Implicații economice și geostrategice


Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

Statele Unite și Bahrain ar urma să semneze o înțelegere strategică de securitate și economică săptămâna aceasta, care va îmbunătăți angajamentul de securitate al Statelor Unite față de regatul din Golf. Bahrain este un partener-cheie al Americii în regiune.

Flota a 5-a a Marinei americane are sediul pe o bază navală acolo. Bahrain vede Iranul, situat la mai puțin de 100 de mile pe cealaltă parte a Golfului, ca o amenințare.

Acord de securitate Statele Unite-Bahrain | Implicații economice și geostrategice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Tehranul a revendicat Bahrainul ca una dintre provinciile sale de ani de zile. Guvernul din Bahrain a respins revendicările și a acuzat Iranul că alimentează tulburările în rândul populației șiite din regat.

Se așteaptă ca Prințul Moștenitor și premierul Bahrainului, Salman bin Hamad Al Khalifa, să semneze acordul în timpul unei vizite la Washington săptămâna aceasta. De asemenea, se așteaptă să se întâlnească cu Secretarul de Stat Tony Blinken, Ministrul Apărării Lloyd Austin și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Brett McGurk, consilierul pentru Orientul Mijlociu al lui Biden, a vizitat Bahrainul săptămâna trecută și s-a întâlnit cu prințul moștenitor și alte oficialitati din Bahrein. Acordul include o angajare de a consulta și de a oferi asistență în cazul în care Bahrain se confruntă cu o amenințare iminentă la adresa securității.

Acordul va include un angajament de securitate și va contura o parteneriat economic între Statele Unite și Bahrain, precum și cooperarea în jurul tehnologiilor avansate. Acordul cu Bahrain face parte dintr-un efort mai amplu al administrației Biden de a întări legăturile cu țările din Golf. Sâmbătă, Biden a anunțat, împreună cu liderii Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Indiei, un proiect internațional major de infrastructură pentru a conecta India, Orientul Mijlociu și Europa printr-o rețea de căi ferate și linii de transport maritim.

Prințul Moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, a declarat în discursul său la lansarea proiectului că regatul va investi 20 de miliarde de dolari în Parteneriatul pentru Infrastructura Globală și Investiții al lui Biden, care va include și proiectul feroviar și maritim.

XS
SM
MD
LG