Linkuri accesibilitate

Iranul vrea să formeze o alianță navală cu statele din Golf pentru a asigura stabilitatea regională


Shahram Irani, comandant al Marinei iraniene.
Shahram Irani, comandant al Marinei iraniene.

Comandantul marinei iraniene a declarat că țara sa și Arabia Saudită, precum și alte trei state din Golf, intenționează să formeze o alianță navală care va include și India și Pakistan, a relatat sâmbătă presa iraniană.

„Țările din regiune și-au dat seama astăzi că doar cooperarea aduce securitate în zonă”, a declarat comandantul marinei iraniene, Shahram Irani, citat de agenția de presă.

El nu a dat detalii despre structura și obiectivele concrete ale alianței despre care a spus că va fi formată în curând.

Recent, Iranul a încercat să își refacă legăturile tensionate cu mai multe state arabe din Golf. În martie, Arabia Saudită și Iranul au pus capăt la șapte ani de ostilitate în cadrul unui acord mediat de China, subliniind nevoia de stabilitate regională și cooperare economică.

Comandantul naval Irani a declarat că printre statele care vor lua parte la alianță se numără și Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain, Qatar, Irak, Pakistan și India.

Apropierea Arabiei Saudite de Iran a zădărnicit eforturile Israelului de a izola Iranul pe plan diplomatic.

EAU, prima țară arabă din Golf care a semnat un acord de normalizare cu Israelul în 2020, a reluat relațiile oficiale cu Iranul anul trecut. Bahrainul și Marocul s-au alăturat ulterior EAU stabilind legături cu Israelul.

XS
SM
MD
LG