Linkuri accesibilitate

Acord nuclear sau sancțiuni. La Washington se discută scenarii pentru Iran


Consilierul principal american pentru securitate națională, Jake Sullivan
Consilierul principal american pentru securitate națională, Jake Sullivan

Patru oficialități israeliene, care au participat la convorbiri cu consilierul principal american pentru securitate națională, Jake Sullivan au împărtășit impresia că Statele Unite sunt dispuse să adopte o poziție mai dură față de Iran, dacă se va dovedi necesar și iau în considerare poziția Israelului.

Acord nuclear sau sancțiuni. La Washington se discută scenarii pentru Iran
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Sullivan a prezentat trei scenarii, legate de Iran. Un acord, în următoarele câteva săptămâni, care să prevadă respectarea înțelegerilor din 2015, cu privire la programul nuclear iranian, această fiind o ipoteză care e privită de partea americană cu scepticism. Un al doilea scenariu este înghețarea programului nuclear al Teheranului, pentru a stopa ceea ce observatorii privesc ca o accelerare a acestuia. În sfârșit, dacă nici una dintre aceste posibilități nu se materializează și dacă nu se ajunge la un acord, sunt posibile noi sancțiuni și presiune asupra autorităților iraniene.

Conducerea Israelului se temea, când convorbirile de la Viena au fost reluate, că America va ridica sancțiuni impuse Iranului, fără să obțină mare lucru în schimb, doar pentru a reveni la înțelegerile abandonate de Trump. Premierul israelian, Naftali Bennett și membrii ai cabinetului său se opun variantei care vizează înghețarea programului iranian, considerând că Teheranul a făcut de-acum progrese substanțiale, în direcția producerii de armament nuclear. O astfel de măsură ar stopa îmbogățirea uraniului, dar premierul israelian și consilierii săi cred ca Teheranul are de-acum uraniu îmbogățit și nu merită recompensat pentru oprirea proceselor.

Din discuții a reieșit că cele două țări trebuie să aibă în vedere nu doar programul nuclear al Iranului ci și activitățile sale destabilizatoare, în regiune și sprijinul acordat unor grupări teroriste. Interlocutorii lui Sullivan au plecat cu impresia că Statele Unite oferă convorbirilor de la Viena șansa de a fi finalizate pozitiv, până la sfârșitul lui ianuarie, după aceea fiind luate în considerare celelalte opțiuni.

Oficialitățile israeliene cred că odată ridicate sancțiunile, o parte din fonduri se vor îndrepta către surogate ale Iranului, care acționează pentru destabilizarea regiunii. Iranienii doresc ca toate sancțiunile să fie ridicate și spun că negociază de bună credință pentru revenirea la înțelegerile din 2015, scepticii crezând însă că doar încearcă să câștige timp.

XS
SM
MD
LG