Linkuri accesibilitate

Eforturi diplomatice pentru revigorarea acordului nuclear iranian din 2015


Instalații de centrifugare la uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz, Iran, 17 aprilie 2021.
Instalații de centrifugare la uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz, Iran, 17 aprilie 2021.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu omologii săi din Marea Britanie, Germania și Franța modalitățile de a continua tratativele legate de revigorarea tratatului nuclear iranian, iar convorbirea a fost una „constructivă”, a anunțat sâmbătă un purtător de cuvânt de la Departamentul de stat american.

Tratativele pentru revigorarea tratatului au fost reluate joi de reprezentanții puterilor nucleare și cei ai Iranului. Potrivit unei surse europene citată de Reuters, negociatorii lucrează pe texte discutate acum cinci luni, în timp ce oficialitățile iraniene sînt citate cu declarația că insistă asupra poziției intransigente pe care au adoptat-o săptămâna trecută, declarată inacceptabilă luni de către diplomația germană.

Sâmbătă, președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că "țara sa e serioasă" în tratativele cu puterile nucleare de la Viena, a relatat agenția oficială de știri din Iran IRNA. Tratativele indirecte dintre Statele Unite și Iran de la Viena, în care diplomați francezi, brirtanici, germani ruși și chinezi fac naveta între cele două părți, pentru că Teheranul refuză contactele directe cu Washingtonul, au menirea de a face ca America și Iranul să-și asume din nou angajamentele asumate la semnarea tratatului din 2015.

Discuțiile dintre Blinken și omologii lui europeni au avut loc la Liverpool în ajunul reuniunii diplomațiilor din statele membre G7, grupul celor mai industrializate țări ale lumii. Se așteaptă ca reuniunea de la Liverpool să aibă ca rezultat și un îndemn comun ca Iranul să-și modereze poziția și să profite de oportunitatea tratativelor de la Viena.

Potrivit acordului inițial, abandonat de administrația Trump în 2018, Iranul și-a limitat programul nuclear în schimbul unor relaxări ale sancțiunilor impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite.

XS
SM
MD
LG