Linkuri accesibilitate

Acord social cu Italia: pensiile pot fi luate în Italia sau R. Moldova


Președinta Maia Sandu în biroul Europei Libere de la Chișinău, martie 2021.
Președinta Maia Sandu în biroul Europei Libere de la Chișinău, martie 2021.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat vineri la Roma, acordul cu Italia privind securitatea socială, un acord în baza căruia serviciile sociale din cele două țări sunt transferabile.

„Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers – să poată primi în Italia pensia din R. Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu.

Conform Acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal.

Totodată, în baza acestui tratat, a precizat președinta Maia Sandu, vor mai fi acordate pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională. Astfel, cetățenii R. Moldova vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG