Linkuri accesibilitate

Acordul SUA-Vietnam și influența Chinei în regiunea indo-pacifică


Vicepreședintele american Kamala Harris îl întâlnește pe prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh, Hanoi, Vietnam, 25 august 2021
Vicepreședintele american Kamala Harris îl întâlnește pe prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh, Hanoi, Vietnam, 25 august 2021

Președintele Joe Biden va înregistra o nouă victorie, în campania sa de consolidare a influenței Statelor Unite în regiunea indo-pacifică, odată cu încheierea unui acord cu Vietnamul luna viitoare, aducând Hanoiul mai aproape de Washington, într-un moment de creștere a tensiunilor cu Beijingul.

Biden va semna un acord de parteneriat strategic cu Vietnamul în timpul unei vizite de stat în țara din Asia de Sud-Est, la mijlocul lunii septembrie.

Acordul SUA-Vietnam și influența Chinei în regiunea indo-pacifică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Acordul va permite noi colaborări bilaterale care vor sprijini eforturile Vietnamului de a-și dezvolta sectorul de înaltă tehnologie în domenii precum producția de semiconductori și inteligența artificială.

Acest acord se adaugă seriei de inițiative diplomatice de succes ale lui Biden menite să întărească influența americană în Asia, în contextual creșterii economice, diplomatice și militare a Chinei în regiune. Acestea includ Summitul de la Camp David, vineri, între Biden, premierul japonez Fumio Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, menit să abordeze amenințările regionale din partea Coreei de Nord și a Chinei.

Acordul cu Vietnamul coincide cu o creștere a tensiunilor dintre Hanoi și Beijing în legătură cu disputele teritoriale de lungă durată din Marea Chinei de Sud. Vietnamul, alături de Filipine, Malaysia și Brunei, protestează împotriva pretențiilor Beijingului asupra unor părți ale Mării Chinei de Sud.

Imagini din satelit, publicate săptămâna aceasta indică faptul că China construiește o pistă de aterizare pe o insulă pe care Hanoiul o consideră teritoriu vietnamez. Cu toate acestea, acordul nu semnalează neapărat că Vietnamul se îndepărtează de vecinul său, China, în favoarea unor legături mai bune cu Washingtonul.

„Vietnamul nu se aliniază cu Statele Unite împotriva Chinei... Ei sunt bucuroși să îmbunătățească relațiile cu America, dar asta nu înseamnă că se îndepărtează de China - ei vor continua să calibreze foarte atent", a declarat Scot Marciel, fostul adjunct al secretarului de stat pentru Asia de Est și Pacific. Acest acord simbolizează îmbunătățirea constantă a relațiilor dintre Statele Unite și Vietnam începând cu stabilirea relațiilor diplomatice în 1995, după două decenii de lipsă de angajament, de la încheierea războiului din Vietnam în 1975.

America este acum cel mai mare partener comercial al Hanoiului, după China, Hanoiul are un birou al Peace Corps și grupuri de portavioane americane fac acum escală în portul vietnamez Da Nang.

XS
SM
MD
LG