Linkuri accesibilitate

Activist pro-democrație, acuzat în Rusia că nu a furnizat detalii despre organizația sa aflată pe lista „agenților străini”


Andrei Pivovarov, fostul director executiv al mișcării pro-democrație Rusia deschisă
Andrei Pivovarov, fostul director executiv al mișcării pro-democrație Rusia deschisă

Andrei Pivovarov, fostul director executiv al mișcării pro-democrație Rusia deschisă , aflat în arest preventiv a fost acuzat că nu a furnizat autorităților ruse detalii activitatea organizației care a fost adăugata pe lista „agenților străini”.

Pivovarov, care a fost arestat și plasat în arest preventiv timp de două luni săptămâna trecută, după ce a fost luat cu forța dintr-un avion cu destinația Varșovia de la Sankt Petersburg, a scris intr-un mesaj pe Telegram că acuzația care ii este adusă este legată de grupul educațional Open Petersburg înființat în 2017 și pe care Ministerul Justiției l-a etichetat drept „agent străin” în decembrie, anul trecut.

Dacă va fi găsit vinovat, Pivovarov ar putea fi amendat cu până la 300.000 de ruble (4.100 de dolari).

Așa-numita legislație a „agenșilor străini” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Potrivit ei ,organizațiile neguvernamentale care primesc asistență externă și despre care guvernul rus consideră că ar fi angajate în activități politice să se identifice ca „agenți străini” și să se supună controalelor financiare ale autorităților ruse. Modificările ulterioare ale legii au vizat și mass-media finanțată din străinătate, inclusiv postul nostru de radio.

Pe 2 iunie, un tribunal din orașul Krasnodar a decis că Pivovarov ar trebui ținut timp de două luni în arrest după ce autoritățile l-au acuzat că a publicat o postare pe rețelele sociale susținând anul trecut un candidat la alegerile locale în numele unei organizații considerate de autoritățile ruse drept „indezirabile”.

Ieri fostul președinte al organizatiei , Aleksandr Soloviov, a părăsit Rusia spunând că se teme pentru siguranța sa.

Săptămâna trecută, poliția a percheziționat casa lui Soloviov din Moscova într-o anchetă lansată asupra a ceea ce anchetatorii au descris „drept pagube impuse unei clădiri aparținând administrației orașului Moscova”.

Perchezișia a fost efectuată după ce un alt critic al Kremlinului , politicianul de opoziție și fostul deputat al Dumei de Stat, Dmitrii Gudkov, a fost plasat în custodie la 1 iunie pentru suspiciunea că nu ar fi plătit o datorie în baza unui contract de închiriere în 2015-2017.

Gudkov a fost eliberat pe 3 iunie și a părăsit Rusia , afindu-se în Ucraina.

Organizatia Rusia deschisă a fost finanțată de magnatul rus Mihail Hodorkovski, care s-a mutat la Londra după ce a stat 10 ani în închisoare în Rusia pentru acuzații considerate ca o răzbunare politică pentru criticile aduse regimului lui Vladimir Putin.

Organizația asociată cu Pivovarov avea sediul în Rusia și nu mai avea legătură legală cu grupul din Londra cu același nume care și-a încheiat operațiunile în 2017.

Liderii Open Russia, cu sediul în Rusia, au dizolvat grupul la sfârșitul lunii mai, după ce autoritățile l-au desemnat drept o organizație „indezirabilă”, spunând că măsura a fost luată pentru a-și proteja susținătorii de „hărțuirea” autorităților ruse.

Legea „organizaților indezirabile ”, adoptată în mai 2015, a făcut parte dintr-o serie de reglementări promovate de Kremlin pentru a reduce activitatile democratice din Rusia. Țintele predilecte ale acestei contestate legi sunt organizatiile care primesc finanțare din Uniunea Europeană sau Statele Unite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG