Linkuri accesibilitate

Activistul de opoziție din Siberia Lev Giammer a părăsit Rusia


Lev Giammer
Lev Giammer

Activistul de opoziție din Siberia Lev Giammer a anunțat că a părăsit Rusia pentru a evita posibila sa arestare pe fondul unei represiuni continue asupra persoanelor și organizațiilor legate de politicianul de opoziție închis Alexei Navalnîi.

Lev Giammer, fostul coordonator al mișcării de opoziție Protestul Kuzbass din orașul Novokuzneț, a scris pe rețeaua socială VKontakte ieri că acum este „în siguranță” în capitala Georgiei, Tbilisi. Giammer a scris că a decis să fugă din Rusia pentru că ar putea fi acuzat de crearea unui grup extremist.

Mulți activiști și politicieni din opoziție au părăsit Rusia în ultimii ani, pe fondul represiunii tot mai mari împotriva grupurilor de opoziție și presei independente din toată Rusia.

Înainte de a lucra drept coordonator pentru Protestul Kuzbass în Novokuznetsk, Giammer a trăit câțiva ani la Moscova, unde a lucrat pentru grupuri legate de politicianul de opoziție, acum încarcerat, Alexei Navalnîi.

Fundația Anti-corupție (FBK) a lui Navalnîi și alte câteva organizații ale societății civile au fost etichetate drept extremiste și interzise în Rusia la începutul acestui an. Navalnîi, care este în detenție din februarie, și mai mulți dintre asociații săi care locuiesc acum în străinătate au fost acuzați de crearea unui grup extremist.

În postarea sa, Giammer a spus că săptămâna trecută Comitetul de Investigații a lansat o declarație în care spunea că a fost lansată o nouă anchetă penală împotriva „creării unei comunități extremiste”. Ancheta „vizează toate persoanele care au înființat echipele FBK și ale lui Navalnîi între 2014-2021”, a scris el, adăugând că mulți activiști vor fi cel mai probabil persecutați ca parte a noii anchete.

„Este dureros. Rusia este casa mea. Prietenii și familia mea sunt în acea țară. Mama mea a fost îngropată în acea țară. Începând de astăzi, locuiesc în Tbilisi", a scris activistul în postarea sa.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG