Linkuri accesibilitate

Activistul Karim Iamadaev din Tatarstan riscă peste șapte ani de închisoare pentru „batjocorirea președintelui Putin”


Imagine din videoclipul activistului Karim Iamadaev

Procurorii au cerut unui tribunal din orașul Samara, din Federația Rusă, să-l condamne pe activistul pentru drepturile civile Karim Iamadaev din Republica Tatarstan la șase ani și șapte luni de închisoare pentru ceea ce procurorii consideră a fi „batjocorirea” președintelui Vladimir Putin și doi dintre apropiații săi într-un videoclip de pe YouTube.

Pavel Cikov, șeful organizației neguvernamentale Agora de asistență juridică, l-a citat pe avocatul lui Iamadaev, Vladimir Krasikov, spunând că procurorul a cerut instanței să îl găsească pe inculpat vinovat de promovarea terorismului și de insultarea autorităților.

Iamadaev, fost ofițer de poliție în Tatarstan, a fost arestat în ianuarie anul trecut și acuzat pentru un videoclip pe care l-a postat la sfârșitul anului 2019 pe canalul său de YouTube.

Videoclipul în cauză îl prezintă pe Iamadaev, îmbrăcat în rolul unui judecător, citind condamnări la moarte pentru doi bărbați ale căror capete sunt acoperite cu saci negri. Un semn alb le atârnă de gât cu numele „Dmitri Peskov” și respectiv „Igor Sechin”. Un alt bărbat din videoclip înfățișează un al treilea inculpat care are și capul acoperit cu un sac negru și un semn cu numele „Vladimir Putin”.

Peskov este purtătorul de cuvânt al lui Putin, în timp ce Sechin este șeful gigantului petrolier rus Rosneft și un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG