Linkuri accesibilitate

Activitatea agențiilor umanitare din Ucraina, perturbată de rachetele lansate de armata rusă


Refugiați dintr-un convoi lovit de o rachetă rusească în Zaporojie, Ucraina, 30 septembrie 2022
Refugiați dintr-un convoi lovit de o rachetă rusească în Zaporojie, Ucraina, 30 septembrie 2022

Activitatea organizațiilor internaționale de ajutorare care operează în Ucraina a fost perturbată pe 10 octombrie de atacurile cu rachete lansate de Rusia asupra unor orașe din țară.

Atacurile de dimineață, care au vizat infrastructura și zonele rezidențiale urbane, au lovit orașe importante din Ucraina, inclusiv Kiev, provocând moartea a cel puțin 14 persoane și rănirea a 97 de persoane. Biroul umanitar al Națiunilor Unite a declarat la 10 octombrie că valul de atacuri „a avut un impact asupra operațiunilor umanitare din întreaga Ucraină, împiedicând, în special, deplasarea lucrătorilor umanitari și livrarea de provizii de urgență în estul țării, unde oamenii au nevoie disperată de asistență”.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care are aproximativ 700 de angajați pe teren în Ucraina, a declarat că echipele sale din 10 puncte de ajutor și-au suspendat operațiunile. Și Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC), care are lucrători umanitari în parte din orașele vizate de loviturile rusești, a declarat că își suspendă operațiunile până când va fi sigur că poate continua fără pericol.

„Nu putem ajuta comunitățile vulnerabile atunci când lucrătorii noștri se ascund de bombe și se tem de atacuri repetate”, a declarat secretarul general al organizației, Jan Egeland. Un purtător de cuvânt al Agenției ONU pentru Refugiați a declarat că operațiunile acestei organizații continuă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG