Linkuri accesibilitate

Actori americani, făcuți să pară că cer în rusă demisia Maiei Sandu


Una din „victimele” farsei bazate pe aplicația Cameo a fost actorul Brian Baumgartner.
Una din „victimele” farsei bazate pe aplicația Cameo a fost actorul Brian Baumgartner.

Mai mulți actori din Statele Unite, inclusiv unul cunoscut din showul TV The Office, au părut să citească la cameră, pe rețele, un text în rusă în care cer demisia președintei R. Moldova, Maia Sandu.

În „aparițiile” pe TikTok, Brian Baumgartner, Dolph Lundgren, Lindsay Lohan și alții îi cer liderei de la Chișinău, într-o limbă greu de recunoscut ca fiind rusa, să plece de la putere.

Videoul a fost realizat cu aplicația Cameo, care permite utilizatorilor, contra unei plăți, să ceară mesaje video personalizate de la oameni cunoscuți.

Textul spunea: „Noi, stelele de la Hollywood, sprijinim poporul moldovean în dorința lui de a te răsturna, Sandu. Ne alăturăm flashmobului #DavaiteSkinemSandu", (Dați-o jos pe Sandu).

Farsa a fost analizată de Digital Forensic Research Lab (DFRLab), o unitate a institutului Atlantic Council, de la Washington. Autoarea unui raport pe această temă, Victoria Olari, a spus Europei Libere că farsorii nu au vrut neapărat să convingă oamenii că apelurile sunt autentice, ci mai degrabă să încerce terenul pentru manipulări mai grave, poate înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă.

Nu sunt indicii că farsa cu actorii americani ar fi fost comandată de Kremlin. Dar contul pe care a apărut videoul a postat în trecut clipuri de la Kremlin și a promovat mesaje împotriva lui Sandu, spun cercetătorii.

DFRLab a spus că materialul nu pare să fie „deepfake”, iar actorii prezenți pe video sunt toți pe aplicația Cameo. Contul unde a apărut videoul nu mai este activ, dar imaginile au fost republicate de alții, inclusiv în Moldova.

Cameo a fost folosită într-un „prank” similar împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în 2013, făcându-l să pară narcoman.

XS
SM
MD
LG