Linkuri accesibilitate

Acuzată că „e depășită de evenimente”, Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a demisionat


Christine Lambrecht, ministrul german demisionar al Apărării
Christine Lambrecht, ministrul german demisionar al Apărării

Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, și-a anunțat luni demisia, în timp ce departamentul său se află în fruntea masivului proiect de modernizare a armatei țării și supraveghează livrările de arme către Ucraina.

Christine Lambrecht afirmă într-o declarație de pe pagina de Facebook că i-a trimis demisia cancelarului Olaf Scholz, adăugând că „luni de zile de concentrare mediatică asupra persoanei mele” au stat în calea unei dezbateri concrete despre armată și politica de securitate a Germaniei. „Munca valoroasă a soldaților și a multor persoane din departamentul meu trebuie să stea în prim-plan", a spus ea.

Purtătoarea de cuvânt a lui Scholz a declarat că cancelarul a acceptat demisia lui Lambrecht. „Cancelarul respectă decizia doamnei Lambrecht și îi mulțumește pentru munca sa bună în aceste vremuri dificile și provocatoare”, a declarat Christiane Hoffmann reporterilor din Berlin. Ea a precizat că va fi anunțat „curând” un înlocuitor. Hoffmann a adăugat că pentru Scholz este important să asigure paritatea de gen în rândul miniștrilor, dar a refuzat să comenteze cu privire la posibilitatea unei remanieri mai ample a cabinetului.

Lambrecht, în vârstă de 57 de ani, a fost ministru al apărării de când Scholz a devenit cancelar în decembrie 2021. Criticii au portretizat-o de mult timp ca fiind depășită de evenimente. Dar Scholz a susținut-o, spunând luna trecută despre ea că este „un ministru al apărării de primă clasă”. Presiunea asupra ei a crescut recent, după un mesaj video de Anul Nou ambiguu.

Un ministru de neînlocuit sau veriga slabă a guvernului?

Demisia lui Lambrecht vine într-un moment delicat, când cabinetul lui Scholz se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a face un alt pas semnificativ în ajutorul militar german pentru Ucraina, acela de a accepta să livreze tancuri de luptă Leopard 2. La începutul acestei luni, Germania a fost de acord să furnizeze Kievului 40 de transportoare blindate pentru trupe Marder și o baterie de rachete de apărare antiaeriană Patriot.

Germania a oferit Ucrainei un sprijin substanțial în ultimele luni, inclusiv obuziere, tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard și primul dintre cele patru sisteme de rachete sol-aer IRIS-T. Dar observatorii, unii din interiorul coaliției de guvernare a Germaniei, au criticat de mai mult timp ezitările lui Scholz de a spori ajutorul. Oricum, Lambrecht, deși ministru al Apărării, a fost eclipsată în această problemă de cancelar, care a făcut majoritatea anunțurilor majore.

Lambrecht a fost adjunctul ministrului de finanțe Scholz înainte de a fi numit ministru al justiției în 2019. Ea a fost, de asemenea, ministru pentru familie și femei în ultimele luni ale guvernului cancelarului de atunci, Angela Merkel. Deși a îndeplinit cu succes aceste roluri, a fost considerată, în general, ca fiind una dintre verigile cele mai slabe ale guvernului Scholz la Ministerul Apărării. Acest departament guvernamental, cunoscut ca greu de administrat, a pătat reputația multor oficiali.

Importanța ministerului a crescut odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Acest lucru l-a determinat pe Scholz să anunțe un fond special de 100 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari) pentru modernizarea armata germană, Bundeswehr, care a suferit ani de zile din cauza neglijenței și, în special, din cauza echipamentului îmbătrânit și slab funcțional.

Luna trecută, Lambrecht a respins sugestiile potrivit cărora guvernul a fost prea lent în demararea campaniei de cheltuieli. Ea a declarat că oficialii s-au mișcat rapid, dar că „astfel de proiecte trebuie să fie negociate cu atenție – fiind vorba de bani din taxe”. De asemenea, ministrul și-a atras critici pentru comunicarea nefericită, încă de pe când anunțat în ianuarie 2022 ianuarie că Germania va livra 5000 de căști militare Ucrainei ca„"un semnal foarte clar că suntem alături de voi”.

În aprilie, ea și-a luat fiul de 21 de ani cu ea într-un zbor cu elicopterul militar, fapt devenit public atunci când acesta a postat pe Instagram o fotografie compromițătoare. Ministrul ei a declarat că a cerut permisiunea și că a plătit ea costurile zborului din propriul buzunar, dar criticii au spus că a fost o greșeală de judecată.

Un mesaj video stângaci de Anul Nou pe propriul cont privat de Instagram a pus gaz pe foc, provocând noi cereri ale opoziției pentru demiterea Christinei Lambrecht și punând la încercare răbdarea aliaților politici.

În video poate fi văzută Lambrecht greu de distins vorbind pe fundalul unor focuri de artificii zgomotoase de Anul Nou pe o stradă din Berlin vorbind despre „războiul care face ravagii în mijlocul Europei" și lăudându-se cu personalitățile cunoscute cu această ocazia și cu acțiunile întreprinse.

XS
SM
MD
LG