Majoritatea parlamentară PSRM – ACUM a votat marți crearea unei comisii parlamentare de anchetă formată din șapte deputați pentru a elucida circumstanțele a ceea ce numește „tentativă de puci anticonstituțional” orchestrată de Partidul Democrat prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale. Opoziția democrată nu și-a delegat nici un reprezentant.
Tot marți, noul ministru de interne Andrei Năstase a anunțat că a făcut un denunț la procuratură împotriva judecătorilor Curții Constituționale, cerând suspendarea lor din funcții. În denunțul reprodus de site-ul Unimedia.md, Năstase scrie că judecătorii CC „au aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției Republicii Moldova în scopul de a permite numitului Plahotniuc Vladimir și a grupării criminale conduse de acesta să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului guvern condus de Filip Pavel”.
Noua majoritate parlamentară pare să vrea punerea sub acuzare a liderului democrat Vlad Plahotniuc, precum şi a magistraţilor Curţii Constituţionale, deși nu a spus-o direct.
Plahotniuc, despre care socialiştii şi Blocul ACUM cred că a încercat o lovitură de stat, a semnalat, luni, că nu are de
Cu un procuror general care refuză să demisioneze, sarcina declarată a majorităţii PSRM-ACUM, de a curăţa rapid sistemul şi a organiza apoi noi alegeri, se complică, dacă nu devine imposibilă ...
gând să se retragă definitiv din viaţa politică moldoveană. Magistraţii Curţii, pe de altă parte, cei care au dat o serie de decizii ce le-au permis democraţilor să insiste vreme de o săptămână pe ilegalitatea guvernului Maiei Sandu, iar apoi le-au anulat pe toate, ar fi semnalat şi ei că nu au de gând să-şi dea demisia. Cu un procuror general care la fel ar fi refuzat să plece în demisie, sarcina declarată a majorităţii PSRM-ACUM, de a curăţa rapid sistemul şi a organiza apoi noi alegeri, se complică, dacă nu devine imposibilă.
Ceea ce încearcă noua guvernare, prin ancheta deschisă astăzi în Parlament, posibil şi investigaţia legală cerută procurorului general de Andrei Năstase, pare să fie adunarea de probe pentru nişte inculpări care să aducă o soluţie pentru o situaţie în care demnitarii bănuiţi că ar fi executat ordinele lui Plahotniuc vor refuza plecarea de bună voie.
Pentru a-i ancheta, de exemplu, pe magistraţii Curţii Constituţionale, e nevoie de acceptul procurorului general, iar pentru a-i trimite în judecată – şi de cel al plenului Curţii Constituţionale. Aşa că un scenariu de acest fel poate fi plauzibil doar după schimbarea procurorului general, cred analiştii.
Luni premierul, iar astăzi şi preşedintele au spus clar că nu au încredere în actualul procuror, Eduard Harunjen. „Nu am încredre în Procuratura care este încă controlată de Plahotniuc”, a declarat Maia Sandu.
„Este total controlată de PD şi de dl. Plahotniuc, de aceea dacă vrem schimbări, trebuie să fie schimbări inclusiv în conducerea Procuraturii generale. Am auzit că declaraţii că nu se vor duce. Eu cred că cu timpul se va mai schimba această părere, iar dacă nu, majoritatea parlamentară este decisă să introducă modificări în legislaţie ca să-i demită”, ne-a spus astăzi într-un interviu şi Igor Dodon.
Pe măsură ce deputat după deputat venea astăzi la tribuna Legislativului pentru a argumenta nevoia anchetei parlamentare, ieşeau la iveală detalii, unele cunoscute, altele mai puţin, de natură să arate gravitatea crizei, care a fost până la urmă depăşită totuşi prin recunoaşterea, de către democraţi, a înfrângerii lor, vinerea trecută.
„Cine a dat indicaţii Curţii Constituţionale? Şi cine a stat la legătură când sâmbătă, în această sală fără lumină, fără
Vrem să vedem cine a semnat cele peste 60 de dispoziţii de arest. ...
microfoane urma să fim ridicaţi pe sus de către structuri, inclusiv paramilitare? Vrem să vedem cine a semnat cele peste 60 de dispoziţii de arest. Șaizeci de grupuri operative s-au plasat în incinta Procuraturii şi aşteptau comanda ca să vină să ne ia pe sus. Mulţumim încă o dată diplomaţilor care au stat aici cu noi”, a spus despre ce ar vrea să se afle prin anchetă parlamentară socialistul Vlad Bătrîncea.
„Cine a pregătit acele peste două mii de paramilitari prin păduri, să sară peste garduri şi să ia prin asalt clădirea Parlamentului?”, a continuat el. „Din cauza alertei cu bombă, nu am putut intra în Parlament şi am intrat foarte greu, cu îmbrânceli, lovituri”, a spus un alt deputat, Lilian Carp.
„Unde eraţi, dle Diacov, când sâmbătă noaptea Parlamentul era înconjurat de oameni care să nu ne permită să ieşim, iar colegilor socialişti – să intre în Parlament?”, a adăugat Mihai Popşoi.
Democraţii, pe de altă parte, care s-au prezentat astăzi pentru prima dată în Parlamentul nou configurat, cred că aceste acţiuni ale taberei câştigătoare reprezintă o vânătoare de vrăjitoare.
„Vă întrebaţi cine a întocmit sesizările la Curtea Constituţională? Eu vreau să vă uşurez munca – eu le-am întocmit. Poate nu mai e nevoie de anchetă? Doar dacă nu vreţi o execuţie publică aici, în Parlament”, a declarat Sergiu Sîrbu „Scopul final este de a dezechilibra şi destrăma Partidul Democrat, lucru care nu se va petrece”, a spus şi colegul său democrat, Vladimir Cebotari.
Însuşi Plahotniuc, care a spus ieri, într-un mesaj plasat pe o reţea de socializare, că nu are de gând să se lase de politică, a mai afirmat că va continua să-şi sprijine partidul, posibil o vreme de la distanţă. Rămâne de văzut dacă e o intenţie adevărată sau simplă bravură, menită să-i îmbărbăteze pe camarazii democraţi după lovitura suferită în urma rezolvării crizei într-un mod nefavorabil formaţiunii democrate.