Linkuri accesibilitate

Adevăr sau provocare: surse anonime susțin că liderul cecen Ramzan Kadîrov s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19


Liderul cecen Ramzan Kadîrov în costum național, de Ziua Limbii cecene în capitala Ceceniei, Groznîi
Liderul cecen Ramzan Kadîrov în costum național, de Ziua Limbii cecene în capitala Ceceniei, Groznîi

Presa rusă scrie că liderul cecen Ramzan Kadîrov ar fi bolnav de Covid-19 și că s-ar trata la o clinică din Moscova. Autoritățile însă nu au oferit până acum detalii despre starea și locul unde se află Kadîrov.

Atât agenția rusă TASS, cât și Interfax citează surse anonime, potrivit cărora liderul cecen a manifestat simptomele bolii acum câteva zile, inclusiv pneumonie, iar starea lui s-ar fi înrăutățit rapid.

Adevăr sau provocare: surse anonime susțin că liderul cecen Ramzan Kadîrov s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00

Deși regimul de carantină din Cecenia este printre cele mai dure din întreaga Federație Rusă, președintele Kadîrov a încălcat public aceste reguli și a participat la manifestații religioase pe parcursul Ramazanului, inclusiv la rugăciunile comune namaz și la iftar, cina de după o zi de post.

Totuși, joi, autoritățile au anunțat înăsprirea măsurilor de carantină și au interzis oamenilor să se deplaseze prin republică pentru a sărbători Uraza-Bairam, sfârșitul postului Ramazanului.

Grigori Șvedov, redactorul portalului de știri Kavkazskii Uzel, a declarat pentru Current Time că Ramzan Kadîrov, chiar dacă este bolnav cu coronavirus, probabil nu va recunoaște public acest lucru. Jurnalistul amintește că, anterior, președintele cecen a mai avut probleme de sănătate, când a fost nevoit să delege conducerea republicii unor adjuncți, dar a încercat de fiecare dată să ascundă sau să minimizeze importanța acestor probleme.

El a încălcat carantina impusă tot de dânsul

„Acest fapt e legat de imaginea sa de macho. Pe de o parte, el și-a construit singur această imagine și acum trebuie să corespundă. Pe de altă parte, e vorba de tăinuirea informațiilor. Cum a prezentat el lupta împotriva coronavirusului până acum? El însuși a mers la șașlâcuri, s-a întâlnit cu oameni, i-a cuprins. El a încălcat carantina impusă tot de dânsul. Iar dacă acum vom afla că e bolnav, toți își vor aduce aminte acele cadre în care cuprinde persoane în vârstă, persoane pe care cu siguranță nu trebuia să le cuprindă”.

Șvedov mai observă că, în pofida regimului autoritar al lui Kadîrov, oamenii au început să se teamă mai tare de coronavirus decât de Kadîrov. Jurnalistul dă exemplul medicilor de la spitalul din Gudermes, care s-au plâns public că nu au suficient echipament și medicamente. Liderul cecen i-a numit provocatori, le-a cerut demisia și a înlocuit conducerea spitalului, negând existența vreunei probleme.

Ahmed Dudaev, un apropiat al lui Kadîrov și director al postului TV, a declarat pentru TASS că liderul cecen controlează personal situația privind coronavirusul și activitatea autorităților. Dudaev a refuzat să răspundă la întrebarea despre starea de sănătate a lui Kadîrov.

Dacă se va confirma faptul că e bolnav de coronavirus, Kadîrov se va alătura unui grup crescând de demnitari ruși infectați: premierul Mihail Mișustin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, ministra culturii Olga Liubimova și ministrul construcțiilor Vladimir Iakușev.

XS
SM
MD
LG