Linkuri accesibilitate

Adjunctul lui Prigojin la conducerea companiei Wagner a fost îngropat discret, lângă Moscova


Comandantul de teren asl companiei Wagner Dmitri Utkin a fost înmormântat lângă Moscova
Comandantul de teren asl companiei Wagner Dmitri Utkin a fost înmormântat lângă Moscova

Co-fondatorul și comandantul militar al grupării de mercenari rusești Wagner a fost înmormântat joi în apropiere de Moscova, după ce a murit într-un incident aviatic inexplicabil, care l-a ucis și pe șeful lui, Evgheni Prigojin.

Dmitri Utkin, 53 de ani, al cărui indicativ „Wagner” a dat numele armatei private, a fost înmormântat la Mitișci, la periferia capitalei, într-o ceremonie pe care poliția militară rusă a ținută deoparte de privirile simpatizanților sau curioșilor, anunță popularului canal de știri online Shot.

Prigojin, la rândul său, a fost înmormântat marți într-o ceremonie la fel de discretă în orașul său natal, Sankt Petersburg, înmormântare care a contrastat puternic cu prezența sa zgomotoasă și adesea injurioasă pe rețelele de socializare.

Înainte de a pune umărul la fondarea companiei Wagner servindu-i lui Prigojin ca mâna dreaptă și om din umbră, Utkin a fost ofițer al forțelor speciale în serviciul de informații militare al GRU, unde deținea gradul de locotenent colonel.

A luptat pentru compania Wagner în campaniile militare ale Moscovei în Siria și Ucraina și a fost fotografiat în 2016 la Kremlin cu președintele Vladimir Putin.

La sfârșitul lunii iunie, o sursă a declarat pentru Reuters că Utkin se afla la comanda unui convoi armat de revoltați Wagner care se îndrepta spre Moscova pentru a sprijini cererea lui Prigojin de demitere a conducerii militare din cauza eșecurilor în ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” din Ucraina.

Scurta rebeliune a reprezentat cea mai mare provocare la adresa guvernării lui Putin de când acesta a ajuns la putere în 1999, determinându-l pe președinte să-i acuze pe cei care s-au pus în fruntea ei de „trădare” și de „înjunghiere în spate”.

Utkin, Prigojin și șeful administrativ al companiei Wagner, Valeri Cekalov, se numără printre cele 10 persoane care au murit când avionul privat Embraer Legacy 600 al lui Prigojin s-a prăbușit la nord de Moscova, pe 23 august.

Mulți critici și adversari ai lui Putin au murit în circumstanțe neclare în timpul celor 23 de ani la putere sau au scăpat de la moarte ca prin miracol.

Kremlinul spune că toate cauzele posibile ale accidentului vor fi investigate, inclusiv posibiltiatea unei înscenări, dar a respins ca o „minciună absolută” sugestia că Putin ar fi ordonat moartea lui Prigojin și a oamenilor săi.

După ce o înțelegere a pus capăt revoltei, Utkin a spus într-un discurs adresat luptătorilor Wagner: „Acesta nu este sfârșitul. Acesta este doar începutul celei mai mari lucrări din lume care va fi realizată foarte curând”, adăugând în engleză: „Așa că bine ați venit in iad!"

XS
SM
MD
LG