Linkuri accesibilitate

Administrația Biden și degradarea condițiilor de securitate în Cisiordania


Un salvator în fața unei clădiri avariate de trupele israeliene în timpul unui raid în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania, pe 26 ianuarie 2023
Un salvator în fața unei clădiri avariate de trupele israeliene în timpul unui raid în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania, pe 26 ianuarie 2023

Autoritatea Palestiniană a suspendat coordonarea de securitate cu Israelul, după ce nouă palestinieni, între care și o femeie în vârstă, au fost uciși în urma unui raid israelian în orașul Jenin, din Cisiordania.

Această situație riscă să ducă la escaladarea tensiunilor în regiune, în condițiile în care secretarul de stat, Antony Blinken are programată o vizită, când ar urma să se întâlnească cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu și cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas.

Administrația Biden și degradarea condițiilor de securitate în Cisiordania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Palestinienii intenționează să se adreseze Consiliului de Securitate ONU și solicita intervenția organizației mondiale, în contextul eforturilor lor de a adera la ONU ca membru cu drepturi depline. Autoritatea Palestiniană se va adresa și Tribunalului Penal Internațional cerând o investigație.

Administrația Biden se opune deciziei Autorității de a suspenda aranjamentele de securitate cu Israelul – a declarat adjuncta secretarului de stat, Barbara Leaf. `Nu cred că este mutarea cea mai bună acum” – a spus Leaf, continuând „Este foarte important ca ambele părți să mențină coordonarea, în chestiuni de securitate și chiar să o adâncească. Vom continua să stăm de vorbă cu ei, în anticiparea vizitei secretarului de stat”.

Adjuncta șefului diplomației a spus că administrația Biden este în contact cu părțile, solicitând deescaladarea situației pentru a preveni degradarea condițiilor de securitate în Cisiordania. Trimisul special ONU, Tor Wennesland a susținut că suspendarea coordonării israeliano-palestiniene poate avea consecințe negative. El a cerut Israelului să încerce să calmeze situația.

Autoritățile de la Ierusalim susțin că atacul în tabăra de refugiați de la Jenin a avut la bază informații că acolo s-ar afla militanți ai Jihadului Islamic, care au atacat forțe israeliene. Partea palestiniană caracterizează acțiunea drept un „masacru”. Atât Jihadul Islamic cât și organizația Hamas au amenințat cu represalii.

XS
SM
MD
LG