Linkuri accesibilitate

Israelul a bombardat Fâșia Gaza, după ce militanții palestinieni au lansat baloane incendiare


Forțele aeriene israeliene a lansat atacuri asupra Fâșiei Gaza în dimineața zilei de miercuri, 16 iunie, după ce militanți palestinieni au trimis peste graniță baloane incendiare în sudul Israelului, potrivit armatei israeliene. Este cea mai importantă confruntare după cele 11 zile de lupte de luna trecută care s-au încheiat cu un armistițiu, pe 21 mai.

Armata israeliană spune că avioanele sale au țintit instalații militare ale grupării HAMAS, după ce militanții au lansat baloane care au provocat circa 20 de incendii în sudul Israelului. Atacurile au țintit tabere militare operate de Hamas în Khan Yunis şi Gaza City. Militarii israelieni mai spun că sunt pregătiți „pentru toate scenariile, inclusiv reluarea ostilităților”. Nu există încă informaţii dacă atacurile aeriene au provocat victime. Un purtător de cuvânt al grupării Hamas a scris pe Twitter că palestinienii vor continua să reziste şi să îşi apere drepturile şi locurile sfinte din Ierusalim.

Schimbul de atacuri s-a produs după ce sute de naționaliști, purtând steaguri ale Israelului, unii dintre care au scandat „moarte arabilor”, au participat la un marș, pe 15 iunie, în Ierusalimul de Est ocupat de Israel. Marșul anual care marchează ocuparea Ierusalimului de Est în 1967 trece de regulă prin cartierul musulman, dar autoritățile au decis acum să schimbe traseul.

Palestinienii au calificat marșul drept o provocare, iar organizațiile Fatah și Hamas care controlează Cisiordania și Fâșia Gaza au lansat un apel pentru organizarea unei „zile a furiei”. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat care să includă Cisiordania și Gaza.

Sunt primele schimburi violente de când noul guvern de coaliţie, condus de Naftali Bennett, a fost instalat în Israel, înlăturându-l de la putere pe Benjamin Netanyahu, care 12 ani a ocupat funcția de prim-ministru.

XS
SM
MD
LG