Linkuri accesibilitate

Administrația Biden solicită Curții Supreme să restabilească sentința cu moartea pentru Djokar Țarnaev


Djokar Țarnaev

Administrația președintelui Joe Biden solicită Curții Supreme a SUA să restabilească sentința cu moartea pentru cel care este considerat vinovat de atacul asupra maratonului de la Boston, Djokar Țarnaev.

Avocații Departamentului de Justiție au afirmat în documentele judiciare depuse săptămâna aceasta că acest caz este „unul dintre cele mai importante urmăriri penale pentru terorism din istoria națiunii noastre”. Avocații susțin că o instanță inferioară a greșit atunci când a anulat anul trecut sentința de moarte a tânărului de 27 de ani.

Biroul procurorului general - care reprezintă administrația în fața Înaltei instanțe - a declarat că juriul „a analizat cu atenție fiecare dintre infracțiunile pârâtului și a stabilit că pedeapsa capitală era justificată pentru ororile pe care [Țarnaev] le-a provocat personal”.

Țarnaev, un etnic cecen care s-a născut în Kârgâzstan, a fost condamnat în 2015 pentru uciderea a trei persoane și rănirea a alte sute în timpul maratonului de la Boston din 2013. Fratele lui Țarnaev, Tamerlan a murit într-o confruntare cu poliția la câteva zile după atac.

Apărarea a recunoscut că frații au efectuat atacul, dar au încercat să-l descrie pe Tamerlan drept creierul radicalizat și pe Djokar ca pe fratele mai mic care și-a urmat fratele mai mare.

Procurorii consideră că Djokar Țarnaev a fost la fel de vinovat de organizarea și comiterea atacului. Fratii Țarnaev au spus că atacul a fost menit să „pedepsească Statele Unite pentru războaiele sale din țările musulmane.”

Curtea Supremă a SUA a fost de acord în luna martie să accepte apelul procuraturii lansat inițial sub administrația fostului președinte Donald Trump. Se așteaptă ca procesul în apel să aiba loc în aceasta toamnă. Verdictul ar putea fi controversat pentru Biden, care și-a exprimat opoziția față de pedeapsa capitală.

Potrivit Associated Press, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a declarat că Departamentul de Justiție „are independență” în ceea ce privește deciziile privind recursurile împotriva pedepsei cu moartea, dar a spus și că președintele „crede că Departamentul ar trebui să revină la practica sa anterioară și să nu execute pedepsele cu moartea”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG