Linkuri accesibilitate

Administrația transnistreană nu achită nici măcar jumătate din costul electricității, gazelor și căldurii


Administrația transnistreană nu achită nici măcar jumătate din costul facturilor instituțiilor publice pentru consumul de curent electric, gaze și căldură. Din cauza acestor datorii și a proastei administrări întreprinderile care gestionează aceste domenii în stânga Nistrului nu au posibilitatea nici să investească în întreținerea rețelelor, nici să mărească salariile la angajați. Restanțe importante exista și la plățile pentru întreținere datorate de populație.

„Dacă am avea un nivel de achitare de măcar 60 la sută, am putea să ne realizăm programul investițional de reabilitare a rețelelor și chiar să majorăm parțial salariile”, a declarat în cadrul unei ședințe a executivului de la Tiraspol directorul financiar al rețelelor electrice transnistrene, Tatiana Balova. Potrivit ei, anual, datoria bugetului transnistrean pentru consumul de curent electric se ridică la 35 milioane de ruble locale, echivalentul a peste 2 milioane de dolari, iar pandemia a înrăutățit și mai mult situația și datoria a crescut cu încă 3 milioane de ruble.

Departamentul dezvoltării economice de la Tiraspol elaborează un grafic de achitare, conform căruia peste doi ani, în 2022 vor fi plătite 60 la sută din serviciile consumate, peste trei ani – 80 la sută, și abia peste patru ani, în 2024 administrația transnistreană se angajează să plătească la nivel de 100 la sută ceea ce consumă, anunță un comunicat al executivului transnistrean.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG