Linkuri accesibilitate

Administrația de la Tiraspol păstrează în secret principalii indicatori ai bugetului pentru 2020


La Tiraspol
La Tiraspol

Legislativul regiunii transnistrene a adoptat bugetul pentru anul viitor, însă administrația păstrează în secret principalii indicatori bugetari. Jurnaliștilor locali li s-a spus doar, într-o discuție informală, că deficitul bugetar este foarte mare, motiv pentru care se vrea publicarea lui cât mai târziu. Corespondenții noștri la Tiraspol au aflat că veniturile bugetare se situează în jurul cifrei de 4 miliarde de ruble transnistrene (în jur de 250 de milioane de dolari), iar cheltuielile – în jur de 6 miliarde de ruble (aproximativ 370 de milioane de dolari), ceea ce însemnă un deficit bugetar de peste 50 la sută.

Deficitul, tradițional foarte mare, este acoperit din contul plăților populației și a agenților economici pentru gaze, plăți care nu ajung la furnizorul rus Gazprom, cu acceptul tacit al autorităților ruse. Datoria însă se acumulează pe contul companiei moldovene Moldova-gaz, care are deja o datorie de aproape 7,5 milioane de dolari față de furnizorul rus.

Peste 80 la sută din veniturile bugetare ale regiunii transnistrene vor merge anul viitor pentru plata pensiilor și salariilor.

Bugetul regiunii a fost adoptat într-o atmosferă de confruntare dintre executiv și legislativ, chiar dacă toată puterea în regiune este concentrată în mâinile unei singure forțe politice, afiliate holdingului Sheriff. Președintele comitetului pentru buget din Sovietul suprem a votat chiar împotriva adoptării bugetului. Deputații au insistat ca în acest an să fie majorate pensiile și salariile, în timp ce executivul a reușit să-și impună poziția de a redirecționa sume considerabile către un fond de investiții capitale din care se renovează infrastructura. Corespondenții noștri transmit că oamenii de rând sunt nemulțumiți de modul în care administrația a prioritizat cheltuielile și că în locul iluminatului artistic și modernizării spațiilor publice ar fi preferat o majorare a pensiilor și salariilor.

XS
SM
MD
LG