Linkuri accesibilitate

Controversata practică a izolării copiilor de părinţi în Statele Unite va fi oprită


Copii în centru migranţilor din Tornillo, Texas
Copii în centru migranţilor din Tornillo, Texas

Ordinul executiv continuă să învinuiască Congresul că nu a adoptat legi cu privire la imigraţie.

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv, care împiedică practica autorizată anterior de a separa copii de părinţii lor, în cazuri în care familii încearcă să intre ilegal în Statele Unite. Ce cuprinde ordinul executiv, e întrebarea adresată corespondentului Europei Libere la Washington.

Într-adevăr controversata practică a izolării copiilor de părinţi, în cazuri de imigraţie ilegală va fi oprită. Ordinul solicită prerogative suplimentare pentru a reţine familiile împreună, pe durata procedurilor legale vizînd imigraţia. Dar se anticipează că aceste prevederi vor face obiectul unor procese, pentru că în ordinul executiv se menţioneaza că prevederile legale premergătoare limitează opţiunile autorităţilor.

Anterior administraţia susţinuse că nu a avut încotro decît să-i separe pe copii din moment ce părinţii au comis un delict penal, fiind sub incidenţa Ministerului Justiţiei. Ordinul executiv stabileşte că politica este acum de a menţine familiile împreună, asta după ce administraţia acuzase imigranţi ilegali că se pun în situaţia de a fi separaţi de copiii lor. Ministerul Justiţiei va continua să pună sub acuzare părinţii, dar conform noii dispoziţii aceştia nu vor fi separaţi de copii.

Centrele de cazare vor fi sub autoritatea Ministerului pentru Securitate Internă. Ordinul solicită şi că respectivele cazuri să fie decise mai repede. Conform legislaţiei în vigoare, în cazul cererilor de azil, cazul poate dura luni sau chiar ani de zile, timp în care solicitanţii şi familiile lor pot să trăiască şi să muncească în Statele Unite. Donald Trump doreşte ca acele cazuri care implică familii să fie judecate cu prioritate, urmînd ca persoanele respective să fie rapid fie deportate, fie admise în tara.

Prevederile legale în vigoare arată că copii trebuie eliberaţi din detenţie, în astfel de cazuri, în maximum trei săptămîni, o decizie judecătorească pe care administraţia Trump vrea s-o modifice pentru a putea prelungi detenţia familiilor pe termen nelimitat. Ordinul cere agenţiile federale să creeze centre care să adăposteaza familiile care sînt reţinute de stat.

Mii de familii încearcă să intre în Statele Unite în fiecare lună şi centrele de detenţie necesare vor solicită resurse guvernamentale suplimentare. Ordinul executiv continuă să învinuiască Congresul pentru că nu a adoptat legi cu privire la imigraţie, pretizînd că administraţia nu a avut încotro decît să recurgă la separarea familiilor, deşi noul ordin anulează acea decizie.

XS
SM
MD
LG