Linkuri accesibilitate

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, participă la Chișinău la Adunarea „Moldova Europeană”
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, participă la Chișinău la Adunarea „Moldova Europeană”

Adunarea „Moldova Europeană” | Rezoluție: Integrarea europeană, în Constituție

La Chișinău are loc duminică, 21 mai, un miting pro-european. Adunarea „Moldova Europeană” este organizată la inițiativa președintei Maia Sandu, susținută de guvernarea PAS. De cealaltă parte, Partidul Șor a anunțat proteste în mai multe localități din țară.

17:32 21.5.2023

Oamenii ajunși la Adunarea „Moldova Europeană”: Spune nu papucului Rusiei

14:35 21.5.2023

Poliția anunță că n-a înregistrat niciun caz de încălcare a ordinii publice la Adunarea „Moldova Europeană”

Imagini cu mulțimea adunată în Piața Marii Adunări Naționale, publicate de Poliția R. Moldova
Imagini cu mulțimea adunată în Piața Marii Adunări Naționale, publicate de Poliția R. Moldova

Poliția a estimat că la Adunarea „Moldova Europeană” au participat între 75.000 și 80.000 de persoane.

În același timp, Partidul Șor a anunțat că la mitingurile organizate în Orhei, Comrat și Bălți ar fi participat 60.000 de oameni. În cadrul protestelor inițiate de oligarhul fugar Ilan Șor, s-a cerut organizarea unui referendum privind vectorul extern al R. Moldova. Manifestațiile au fost anunțate după ce președinta Maia Sandu și-a propus să organizeze un miting pro-european la Chișinău.

Manifestația organizată de Partidul Șor la Comrat
Manifestația organizată de Partidul Șor la Comrat

Europa Liberă a surprins însă altercații în dimineața zilei de duminică, 21 mai, în timp ce un grup de persoane a organizat o contramanifestație la intrarea în Chișinău, pe strada Calea Orheiului, pe unde urmau să vină din nordul republicii participanții la Adunarea „Moldova Europeană”.

14:02 21.5.2023

Participanții la Adunarea „Moldova Europeană” au votat pentru includerea obiectivului integrării în UE în Constituția R. Moldova

La adunarea din PMAN s-a dat citire unei rezoluții, în numele „cetățenilor R. Moldova”. Una dintre cereri este ca Moldova să-și modifice Constituția, ca să includă obiectivul aderării la UE ca obligatoriu pentru toate partidele care sunt sau vor ajunge la putere în țară.

În rezoluția citită la Adunarea „Moldova Europeană” se cere condamnarea războiului „ilegal și inuman” început de Rusia în Ucraina, care afectează „întreaga regiune, inclusiv R. Moldova”. Se cere de asemenea pedepsirea în instanțele internaționale a celor vinovați de crimele din Ucraina.

„Facem apel la instituțiile UE să continue sprijinul acordat țării noastre și să accepte R. Moldova în familia europeană după îndeplinirea condițiilor de aderare”, se spune în rezoluția citită la adunarea din PMAN.

Rezoluția a fost „supusă votului”, iar moderatorul evenimentului a strigat „Unanim!” în timp ce unii dintre participanți ridicau mâna în semn de aprobare a documentului.

13:36 21.5.2023

Moldovenii din diaspora: „Moldova este Europa!”

Cetățenii moldoveni din Irlanda
Cetățenii moldoveni din Irlanda

Cetățenii moldoveni din străinătate au organizat manifestații în orașele în care trăiesc, exprimându-și susținerea pentru integrarea europeană a R. Moldova.

Mai multe imagini și videouri au fost postate pe rețelele de socializare. „Noi vrem acasă”, au scandat moldovenii adunați la Roma, Italia.

Cetățenii moldoveni s-au adunat și la București, în fața Ambasadei R. Moldova în România, unde au sprijinit Adunarea „Moldova Europeană”.

În Irlanda, moldovenii s-au adunat cu steagurile R. Moldova, UE și pancarte pe care scrie „Moldova este Europa!”.

Pe site-ul Adunării „Moldova Europeană”, organizatorii au anunțat manifestații similare în peste 40 de orașe din Uniunea Europeană, SUA, Canada etc.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG