Linkuri accesibilitate

Afganistan: milițiile Taliban pe punctul de a cuceri a zecea capitală regională


Milițiile Taliban pe străzile din Ghazni, 12 august 2021.

Din Afganistan se relatează că milițiile Taliban au cucerit joi, 12 august, și cea mai mare parte a orașului Ghazni, situat la 150 de km sud-vest de Kabul. Totodată, continuă luptele cu forțele guvernamentale și în jurul altor mari orașe.

Dacă este confirmată, căderea orașului Ghazni ar ridica la 10 din 34 numărul de capitale de provincie pe care milițiile talibanii le-au cucerit în ultima săptămână.

Ghazni are o importanță strategică deosebită, deoarece se află de-a lungul principalei șosele Kabul-Kandahar care leagă capitala de bazele milițiilor Taliban din sud.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan a confirmat că milițiile Talibanii controlează ce mai mare parte a orașului Ghazni.

Între timp, în Qatar are loc a treia și ultima zi de negocieri între milițiile Talibani și guvernul de la Kabul.

Delegațiile din Statele Unite, China, Rusia, și Pakistan se întâlnesc la Doha cu negociatorii Talibani și cu cei ai guvernului afgan într-o ultimă încercare de a găsi o soluție negociată.

Delegația afgană la Doha, condusă de Abdullah Abdullah, șeful consiliului de reconciliere al guvernului, a cerut milițiilor Taliban să pună capăt imediat ofensivei și să înceapă un dialog pentru a găsi o soluție politică, a declarat Hamid Tahzib, purtătorul de cuvânt al viceministrului de externe al Afganistanului.

Abdullah a deplâns faptul că milițiile Taliban nu iau în serios negocierile de pace, poziție reluată și de purtătorul de cuvânt la Departamentului de stat american.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG