Linkuri accesibilitate

Afganistan, Rusia și presupusele asasinate țintite împotriva militarilor americani


Un membru al forțelor afgane de securitate, în provincia Nangarhar, unde tocmai fusese ucis un militar american.
Un membru al forțelor afgane de securitate, în provincia Nangarhar, unde tocmai fusese ucis un militar american.

A plătit Rusia, în Afganistan, uciderea militarilor americani?

La sfârșitul săptămânii, o știre a atras atenția în America. Conform ei, o unitate a serviciilor de informații militare rusești ar fi oferit în secret recompense unor Talibani afgani pentru a ucide militiari americani și din coaliția internațională aflată în Afganistan.

Corespondență de la Washington: Trump, Afganistan si Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Știrea că agenți ruși ar fi oferit recompense Talibanilor afgani pentru a omorî militari americani și din coaliția internațională a fost confirmată, sub beneficiul anonimatului, de surse din servicii de informații americane și occidentale, dar detaliile sunt încă investigate, ca de exemplu dacă ar fi fost doar o intenție sau s-ar fi materializat. Moscova neagă, ambasada de la Washington a creat chiar un hashtag care arată că Rusia este învinuită din nou, fără motiv. Președintele Donald Trump a scris pe Tweeter ca nici el și nici vicepreședintele Mike Pence și nici nici șeful consilierilor Casei Albe, Mark Meadows nu ar fi fost informați cu privire la astfel de alegații.

Dacă această știre se confirm, ea reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia. Obervatorii își pun întrebarea de ce ar dori Kremlinul așa ceva.

O explicație ar putea fi dorința rușilor de a vedea forțele americane retrase din Afganistan, știut fiind că victime americane ar amplifica dorința de a retrage toate efectivele. Pe de altă parte, președintele Trump și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a aduce militarii americani acasă, asta s-ar fi întâmplat oricum. Altă explicație ar fi o răzbunare pentru victime ruse pe alte teatre de operațiuni militare, în Siria de exemplu.

Criticii președintelui Trump spun că administrația ar fi trebuit să reacționeze, dacă știrea este adevărată. Iar dacă președintele chiar nu a știut, criticii spun ca este dovada unei Case Albe disfuncționale care a permis ca o informație de o asemenea importanță, legată de viețile militarilor americani, să nu ajungă pe biroul președintelui.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a spus și ea că Donald Trump nu a știu, adăugând însă că declarația nu validează informația ca atare, publicată pentru prima dată de New York Times.

În mesajul sau pe Tweeter, președintele scrie că „toată lumea neagă veridicitatea informației” adăugând că „nu au fost prea multe atacuri împotriva noastră”.

În 2019, anul la care informația se referă, au fost uciși în Afganistan 22 de militari americani. În articolul din New York Times se arată că Trump ar fi fost informat despre această situație și că ea a fost discutată în Consiliul pentru Securitate Națională în martie, anul acesta. Același articol amintește că în ciuda faptului că știa despre aceste acțiuni ale agenților ruși – ceea ce președintele neagă – Donald Trump a propus ca Rusia să fie reprimită la reuniunea G7, găzduită de Statele Unite.

Fostul vicepreședinte Joe Biden, candidatul democrat la prezidențiale a spus că dacă se adeverește, știrea reprezintă o „revelație șocantă”, mai ales dacă președintele Trump a știut și nu a întreprins nimic.

Talibanii afgani neagă și ei o înțelegere cu Rusia, arătând că încercările de asasinare țintită a fost parte a strategiei lor până la acordul cu Statele Unite, adăugând că acum viețile americanilor sunt în siguranță, „noi nu îi vom ataca”.

XS
SM
MD
LG