Linkuri accesibilitate

Afganistan | Liderul Al-Qaeda, ucis de o dronă americană


Liderul Al-Qaeda, Ayman al Zawahri
Liderul Al-Qaeda, Ayman al Zawahri

Președintele SUA, Joe Biden, a afirmat că liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahri, unul dintre cei mai căutați teroriști din lume, a fost ucis la sfârșitul săptămânii trecute într-un atac american cu dronă în Kabul.

Biden a declarat într-un discurs televizat la 1 august că „s-a făcut dreptate și acest lider terorist nu mai există”. Oficiali ai serviciilor de informații americane l-au urmărit pe al-Zawahri până la o casă din centrul orașului Kabul, unde se ascundea împreună cu familia sa, a spus Biden.

Zawahri a supervizat atacurile teroriste asupra Statelor Unite la 11 septembrie 2001, alături de Osama bin Laden, fondatorul Al-Qaida. Bin Laden a fost ucis într-un raid al forțelor americane în Pakistan în 2011. Oficialii americani, care au vorbit cu reporterii într-o conferință telefonică înainte de comentariile lui Biden, au declarat că Statele Unite au efectuat atacul cu dronă care l-a ucis pe Zawahri pe 31 iulie, la ora locală 6:18 a.m., iar serviciile de informații americane au stabilit cu „mare certitudine” că bărbatul ucis era Zawahri. Nu au existat alte victime.

Moartea sa ridică semne de întrebare față de faptul că talibanii i-au oferit lui Zawahri adăpost. Oficialul american a declarat că oficiali talibani de rang înalt erau la curent cu prezența sa în oraș. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că guvernul condus de talibani a condamnat ferm atacul.

XS
SM
MD
LG