Linkuri accesibilitate

Africa de Sud nu trebuie pedepsită pentru că a depistat varianta Omicron


Johannesburg, Africa de Sud: coadă la un test PCR înainte de îmbarcarea în avion, 28 noiembrie 2021.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, s-a declarat luni „foarte preocupat" de izolarea Africii Australe, vizată de restricţii de călătorie ca reacţie la noua variantă de COVID-19, Omicron.

„Poporul african nu poate fi tras la răspundere pentru nivelul imoral de scăzut de vaccinuri disponibile în Africa şi nu ar trebui penalizat pentru că a identificat şi împărtăşit informaţii ştiinţifice şi sanitare esenţiale cu lumea" întreagă, a argumentat Guterres într-un comunicat.

Guvernul sud-african şi-a exprimat regretul, sâmbătă, în legătură cu faptul că numeroase ţări şi-au închis frontierele în faţa cetăţenilor săi şi a afirmat că Africa de Sud se simte „pedepsită" pentru că a detectat noua variantă de COVID-19.


Ţara africană oficial cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud a înregistrat până acum peste 2,9 milioane de cazuri şi aproape 89.800 de decese asociate COVID-19. Doar 23,8% dintre sud-africani sunt vaccinaţi cu schema completă, mai mult decât în alte ţări din Africa, însă mult sub media globală, de aproape 43%.

De ce Omicron?

Organizația Mondială a Sănătății a botezat variantele noului coronavirus după alfabetul grec – mai simplu pentru public să urmărească evoluția pandemiei.

Ultima variantă -și ce mai răspândită acum în Europa – este Delta.

Urma: Nu – dar OMS s-a gâdit că ar putea fi ușor confundat cu „nou” sau „new” în engleză.

Urma: Xi – aici însă s-a ajuns la politică. Președintele Chinei este Xi Jinpin. În transliterație, pentru că numele pronunțat corect, în chineză, nu ar permite nici o confuzie.

Politica OMS este de a evita ca vreo denumire să poată fi interpretată drept „discriminatorie la adresa vreunei culturi, nații, religii, țări sau etnii” (Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt OMS).

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG