Linkuri accesibilitate

Agenţi putinişti de influenţă în Germania


Colaj de William Totok.
Colaj de William Totok.

Procuratura germană i-a deschis lui Alina Lipp un dosar de urmărire penală. Lipp este învinuită de propogandă în favoarea războiului de agresiune, anti-ucrainean al lui Putin. Învinuita s-a pronunţat nu numai în favoarea războiului, ci a şi relativizat comiterea unor grave infracţiuni ale militarilor. Cu alte cuvinte, a bagatelizat crimele de război, înregistrate după începerea invaziei. Pentru aceste fapte, riscă o condamnare la închisoare pînă la trei ani sau o amendă penală.

Agenţi putinişti de influenţă în Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00

După începerea urmăririi penale, autorităţile i-au confiscat şi o importantă sumă de bani donaţi de către susţinători. Pe platformele de internet, pe care le administrează şi care sînt accesibile în continuare, se lansează cu regularitate chemări către eventuali sponsori, domiciliaţi în spaţiul lingvistic german.

Alina Lipp, în vîrstă de 28 de ani, se prezintă drept „o jurnalistă a păcii”. Ea provine dintr-o familie mixtă, ruso-germană. S-a născut, în 1993, în Hamburg, avînd domiciliul în oraşul Lüneburg. După terminarea liceului s-a înscris în Partidul Ecologist. Potrivit portalului „Correctiv”, administrat de jurnalişti de investigaţie, ea a părăsit partidul abia în 2020, deşi ea susţine că ruptura s-ar fi produs în 2014, după anexarea Crimeii.

Radicalizarea accentuată a susţinătoarei politicii putiniste s-a produs în paralel cu impunerea coronarestricţiilor, în 2020. A devenit o prezenţă activă la demonstraţiile coronascepticilor şi anti-vacciniştilor militanţi. În acest context, şi-a creat nu numai o bază de susţinere, ci şi-a extins şi reţeaua de contacte, colaborînd cu alte personaje cunoscute pentru simpatiile lor putiniste. Întreaga maşinărie a acestor agenţi de influenţă funcţionează prin metode de susţinere reciprocă a membrilor reţelei şi publicarea unor relatări trucate, conforme cu propaganda Kremlinului.

Ecoul nu este de neglijat. Alina Lipp are pe canalul Telegram peste 150.000 de urmăritori care-i accesează contul intitulat „Noutăţi din Rusia” (Neues aus Russland). Avînd în vedere că ea deţine conturi şi pe alte reţele de socializare numărul se înmulţeşte. Colaborarea cu agentul de influenţă Serghei Filbert, deţinătorul platformei online, „Drujba FM” (Dushba FM) cu cel puţin 500.000 de urmăritori, a lărgit aria de răspîndire a propagandei putiniste a Alinei Lipp.

Pentru a se sustrage unei eventuale condamnări, Alina Lipp a părăsit Germania. În prezent, susţine ea, se află în Donbas de unde difuzează materiale legate de ceea ce ea numeşte doar „operaţiunea militară specială”. Lipp afirmă că prin munca ei jurnalistică doreşte să răspîndească ştiri veridice, necenzurate, din zona rusofonă spre zona germanofonă. Asta cu scopul de a îmbunătăţii relaţiile est-vest.

Alţi agenţi de influenţă ca, de exemplu, administratorul canalului care-şi spune „Anti-Spiegel”, o prezinte pe Alina Lipp ca victimă a „justiţiei partinice” germane şi ca pe o luptătoare pentru libertatea presei. (Cf. şi „Partizanii lui Putin din Germania”, RFE, 16. 3. 2022.)

Previous Next

XS
SM
MD
LG