Riscul unei catastrofe la o centrală nucleară din Ucraina din cauza luptelor sau a pierderii energiei externe rămâne ridicat, în ciuda faptului că amenințarea a dispărut de pe prima pagină a ziarelor, a declarat șefa Oficiului Federal pentru Protecția împotriva Radiațiilor din Germania citată de Deutsche Presse-Agentur.
Inge Paulini a declarat că există un risc considerabil de producere a unui accident cu consecințe de amploare atâta timp cât războiul continuă. „La aproape un an de la începutul războiului de agresiune, acest pericol pare deja să se retragă pe fundalul atenției publice”, a declarat ea într-un interviu pentru dpa. În afară de un atac direct asupra unei centrale, Paulini a declarat că riscul asociat cu întreruperea alimentării cu energie electrică se numără printre principalele sale preocupări.
Dacă alimentarea externă cu energie electrică a unei centrale nucleare este întreruptă și sursele de rezervă eșuează, de asemenea, ar putea duce la o topire nucleară. „Energia electrică este absolut necesară pentru operațiuni sigure”, a spus Paulini. Este posibil, a spus ea, ca operațiunile de luptă să cauzeze din nou probleme cu alimentarea cu energie electrică a instalațiilor nucleare.
Există o tensiune continuă în jurul centralei nucleare Zaporojie din sud-estul Ucrainei, care este ocupată de Rusia. Anul trecut, centrala - care este cea mai mare din Europa - a fost bombardată în mod repetat și a suferit probleme de alimentare cu energie electrică.
Paulini consideră că impunerea unei zone de securitate în jurul centralei Zaporojie - așa cum a solicitat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) - este cea mai bună cale de acțiune.
La jumătatea lunii trecute, șeful AIEA, Rafael Grossi, spunea că inspecțiile și controlul agenției va spori în zonele centralelor nucleare ucrainene aflate în zone de război, pentru a ajuta la prevenirea unui accident nuclear în timpul războiului declanșat fără motiv de Rusia în Ucraina.
Directorul AIEA Rafael Grossi spune că se va pune în aplicare o nouă politică presupunând asigurarea prezenței inspectorilor Agenției ONU la toate cele cinci centrale nucleare ucrainene.
Noua politică înseamnă o „intensificare semnificativă a eforturilor AIEA de a preveni un accident nuclear în timpul conflictului militar actual”, se spune într-un comunicat de presă Agenției ONU pentru Energie Atomică.
„În timp ce acest război tragic intră în al doilea an, trebuie să continuăm să facem tot ce putem ca să evităm pericolul unui accident nuclear serios, care ar cauza și mai multă suferință și distrugere pentru poporul ucrainean și dincolo de el”, spunea Grossi.