Linkuri accesibilitate

Agențiile de securitate americane și israeliene, îngrijorate de programul nuclear iranian


Noua generație de centrifuge iraniene prezentate cu ocazia Zilei Energiei Nucleare la Teheran, 10 aprilie 2021

Oficialități americane din domeniul securității naționale vor purta convorbiri cu privire la Iran, această fiind cea de-a două rundă de la începutul administrației Biden.

În context este incidentul de acum două zile când o explozie la o instalație nucleară iraniană este pusă pe seama Israelului, atrăgând amenințările Teheranului cu represalii.

Agențiile de securitate americane și israeliene, îngrijorate de programul nuclear iranian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Link direct

Un al doilea element de context este faptul că la Viena se reiau contactele indirecte între Statele Unite și Iran cu privire la revenirea Americii în tratatul nuclear din 2015, pe care Donald Trump l-a părăsit. Această perspectiva stârnește îngrijorare la Ierusalim.

Convorbirile de marți vor fi conduse de șeful consilierilor prezidențiali pentru securitate națională, Jake Sullivan și omologul sau israelian Meir Ben Shabbat. Prima rundă, de luna trecută s-a concentrat asupra informațiilor avute la dispoziție cu privire la programul nuclear al Iranului, cea de-a două urmând să treacă în revista activitățile Iranului în regiune: Siria, Liban, Irak și Yemen.

Se anticipează că vor fi abordate și convorbirile de la Viena ca și atacuri recente asupra unor nave iraniene și israeliene, în Marea Roșie și Golful Persic. Una dintre înțelegerile la care susțin unele surse că s-ar fi ajuns în prima rundă este că ambele părți să nu o ia prin surprindere pe cealaltă. Nu se știe în ce măsură atacurile israeliene împotriva instalației nucleare și navelor iraniene au fost coordonate cu Washingtonul. Administrația Biden s-a distanțat de ambele acțiuni, creându-se impresia că președintele ar fi nemulțumit de acțiunile israeliene.

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la convorbirile vizând revenirea Americii în acordul nuclear, spunând recent că Israelul nu se va simți obligat de vreun acord între Statele Unite și Iran, interpretarea fiind că convorbirile de la Viena nu vor împiedică Israelul să acționeze împotriva Teheranului.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG