Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei

La Chișinău, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” invită la lansarea inițiativei „Sărăcia rurală extremă – consecința lipsei de acțiuni a statului în privința zonelor defavorizate”.

Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale desfășoară un eveniment privind planificarea familială, cu prilejul Zilei Mondiale a Populației, marcată pe 11 iulie.

Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova va prezenta rezultatele unui studiu cu tema „Influența reformelor asupra situației economice și social-politice în R. Moldova”.

Guvernul se va reuni într-o ședință ordinară.

Comisiile parlamentare se întrunesc și ele în ședințe. Comisia economie, buget și finanțe audiază Raportul auditului financiar al Raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat pentru anul 2017.

Ambasada României în Republica Moldova invită reprezentanții mass-media la evenimentul de inaugurare a grădiniței din satul Hansca, raionul Ialoveni, renovată în cadrul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

Din actualitatea internațională:

La Bruxelles, începe summitul de două zile al NATO. La reuniune participă și președintele Statelor Unite, Donald Trump, care în ajun și-a reluat criticile la adresa Alianței, spunând că restul țărilor nu participă suficient financiar. La summit este așteptat, între alții, președintele afgan Mohammad Ashraf Ghani, și premierul armean Nikol Pașinian.

În Bosnia-Herțegovina vor fi comemorate victimele masacrului de la Srebrenica din 1995. Rămășițele a 35 de victime nou identificate vor fi înhumate la Centrul memorial de la Potocari, în apropierea locului unde s-a petrecut masacrul. Aproximativ 8000 de băieți și bărbați musulmani au fost uciși de forțele sârbilor bosniaci la Srebrenica în 1995, în ceea ce se consideră să fi fost cea mai oribilă execuție în masă din Europa de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial. Eforturile de a identifica și reînmormânta victimele continuă de câțiva ani. Mai mult de 6000 dintre victime au fost îngropate până acum în cimitirul de la Potocari.

În Cehia, noul guvern al premierului Andrej Babiș ar urma să primească votul de încredere al Parlamentului, cu sprijinul deputaților Partidului Comuniștilor. Mii de cehi au protestat anterior împotriva desemnării repetate a miliardarului Andrej Babiș pentru funcția de prim ministru, investigat pentru corupție, și împotriva posibilei reveniri, în premieră după 1989, a comuniștilor la guvernare.

XS
SM
MD
LG