Linkuri accesibilitate

Agenții Mossad spun că au capturat în Iran un suspect de terorism împotriva Israelului


Într-un videoclip, bărbatul - vorbind persană cu accent azer - spune că a fost însărcinat să identifice țintele evreiești din Cipru și să le atace. Mossad susține că superiorul acestuia este un ofițer superior din Garda Revoluționară Iraniană.
Într-un videoclip, bărbatul - vorbind persană cu accent azer - spune că a fost însărcinat să identifice țintele evreiești din Cipru și să le atace. Mossad susține că superiorul acestuia este un ofițer superior din Garda Revoluționară Iraniană.

Agenții Mossad israelieni spun că au efectuat o operațiune în Iran pentru a-l captura pe presupusul lider care s-ar afla în fruntea unui complot iranian de a ataca israelieni în Cipru.

Mossad, agenția israeliană de informații, a declarat pe 29 iunie că suspectul este Youssef Shahbazi Abbasalilu. Acesta ar fi primit „instrucțiuni detaliate și arme de la înalți oficiali ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran”.

Mossad a publicat o înregistrare video a unui presupus interogatoriu al suspectului. În înregistrare, bărbatul-care vorbește persană cu accent azer-spune că a fost însărcinat de superiorul său să identifice ținte israeliene și evreiești în Cipru și să le atace. Mossad susține că superiorul suspectului ar fi un ofițer senior IRGC.

De asemenea, Mossadul afirmă că a supravegheat ținta și a făcut fotografii ale locuinței persoanei în Cipru, dar că suspectul a fugit din insulă și s-a întors în Iran după ce a fost alertat că este căutat de poliție. El ar fi recunoscut acum că a colaborat cu iranieni, pakistanezi și ciprioți în cadrul operațiunii.

Din înregistrarea video nu este clar dacă suspectul vorbea de bunăvoie sau sub presiune.

Mossad nu a precizat când a întreprins această operațiune și nici nu a oferit mai multe detalii despre presupusul atac planificat în Cipru. Oficialii israelieni susțin că presupusul atacator a operat din nordul Ciprului, un stat recunoscut doar de Turcia și care împarte insula mediteraneană.

Iranul nu a comentat deocamdată aceste informații.

Ciprul, membru al UE, de asemenea, nu a reacționat la declarațiile agenției de informații israeliene, dar un oficial de rang înalt a declarat reporterilor că națiunea insulară a UE nu va tolera niciun act terorist pe teritoriul său.

Iranul și Israelul sunt dușmani înverșunați, iar Teheranul a jurat că va distruge statul evreu. Statele Unite și alte state din Occident au acuzat Iranul că sprijină activitățile extremiste din regiune, acuzații pe care Teheranul le-a negat.

XS
SM
MD
LG