Linkuri accesibilitate

Agricultorul care a tras brazda în Parcul Catedralei: „Vrem să fim auziți de guvernarea Șor – PSRM” (VIDEO)


Protestul fermierilor din Chișinău, la care s-au alăturat cei din transport și HoReCa. 22 decembrie 2020
Protestul fermierilor din Chișinău, la care s-au alăturat cei din transport și HoReCa. 22 decembrie 2020

Agricultorii și-au reluat protestul din centrul capitalei, astăzi manifestând în fața guvernului. Pe lângă revendicările economice, fermierii au cerut demisia executivului, în frunte cu premierul Ion Chicu. Protestatarilor li s-au alăturat și reprezentanți ai transportatorilor și domeniului HoReCa. Agricultorii cer, între altele, compensații de 3 mii de lei per hectar și asigurări că banii le vor fi oferiți până în februarie, când majoritatea încep semănatul de primăvară. Protestul de astăzi a fost marcat de scurte altercații cu poliția, după ce un agricultor a intrat cu tractorul pe gazonul din preajma Arcului de Triumf.

Agricultorul care a tras brazda în Parcul Catedralei: „Vrem să fim auziți de guvernarea Șor – PSRM”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Agricultorul și-a motivat gestul ca fiind unul „de disperare”, sugerând că a încercat astfel să atragă atenția guvernanților asupra protestului, în speranța că aceștia își vor apleca urechea la revendicările manifestanților.

„Cât putem să mai stăm noi aici? Tractorul va rugini degrabă aici. Ne apucăm de lucru, să ne audă cineva. Las să iasă ministrul agriculturii să vadă: e bună brazda sau nu? Ei nu înțeleg ce înseamnă o brazdă bună, pusă toamna. Ce să facem, dacă o să ne amendeze, păi o să ne amendeze pe toți. Vrem să fim auziți de ministrul agriculturii, de Chicu, de guvernarea Șor – PSRM, să iasă să ne asculte.”

Un nou protest al agricultorilor, cu blocarea circulației și răsturnarea unei brazde de gazon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Între timp, primarul capitalei Ion Ceban a criticat gestul agricultorului menționând că „atunci când distrugem obiectivele comune înseamnă că nu ne pasă de munca altor oameni”.

Producătorii agricoli protestează din vară, cerând sprijinul guvernului într-un an secetos. Mai exact, fermierii solicită subvenții mai mari pentru culturile compromise – 3 mii de lei per hectar și certitudinea că banii le vor fi oferiți până în februarie, când începe semănatul de primăvară. Ei susțin că păstrarea cotei TVA de 8 % reprezintă un pas înainte, însă prea puțin pentru a pune capăt manifestațiilor.

Ion Plămădeală, unul dintre liderii protestului și reprezentantul fermierilor de la Leova, spune că producătorilor agricoli li s-au alăturat și reprezentanți ai transportatorilor și ai celor din domeniului HoReCa, iar câteva zeci de tractoare staționează în apropierea vămii Leușeni, blocând parțial traseul.

Guvernul care nu vrea să vorbească cu noi de trei luni de zile, iată cine ne-a adus pe noi aici...

„Noi protestăm în toată țara, protestăm și la Căușeni, protestăm și la Ungheni, protestăm și la Leușeni. Mâine vom protesta la Râșcani. Guvernul care nu vrea să vorbească cu noi de trei luni de zile, iată cine ne-a adus pe noi aici. Ei sunt de vină în ceea ce se întâmplă. Știți de ce e puțină lume aici? Pentru că noaptea au umblat prin unghere și i-au speriat pe toți acasă, ca nu cumva să iasă. I-au amenințat că le taie roțile, că-i trag la răspundere, deci, iată care sunt motivele. Oamenii mai au frică, cu părere de rău.”

În apărarea lor, autoritățile, prin vocea premierului Ion Chicu și a ministrului agriculturii, Ion Perju, au menționat că în acest an, unul complicat pentru guvernare, producătorilor le-ar fi fost alocate subvenții consistente, de peste 1,3 miliarde de lei.

Întruniți luni, în cadrul unei dezbateri dedicate problemelor din agricultură, mai mulți experți, între care fostul ministru Vasile Bumacov și expertul Viorel Chivriga de la Institutul „Viitorul”, au spus că protestele din aceste zile sunt consecința directă a ignoranței de care a dat dovadă guvernarea, de la independență încoace, pentru problemele din agricultură. Mai mult, o parte din politicieni și-au făcut o obișnuință din a proteja monopoluri, a împărți mijloace din fondul de subvenționare pe criterii politice sau a favoriza exporturi în funcție de loialitate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG