Linkuri accesibilitate

„Noi nu plecăm. Aveți 24 de ore.” Fermierii le-au dat ultimatum deputaților


Zeci de agricultori și-au continuat astăzi protestul în fața Parlamentului de la Chișinău pentru a cere mai mult sprijin guvernamental, într-un an în care agricultura a fost afectată sever de secetă și alte calamități. Spre deosebire de protestul de miercuri, când au avut loc altercații între fermieri și polițiștii aduși pentru paza Parlamentului, astăzi demonstrația a decurs mai calm. Dar agricultorii și-au lăsat tractoarele pe treptele din fața clădirii legislativului, amenințând că vor reveni cu mai multe forțe, dacă revendicările nu le sunt îndeplinite.

„Noi nu plecăm. Aveți 24 de ore”. Fermierii le-au dat ultimatum deputaților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

Fermieri au avut și azi replici acide cu polițiștii, mai ales atunci când au fost somaţi de oamenii legii să se retragă cu tot cu tractoarele de pe bulevardul central al capitalei porțiunea din fața Parlamentului, pe care agricultorii au blocat-o în semn de protest. De această dată, nu s-a ajuns însă la ciocniri și altercații.

Fermierilor li s-au alăturat veteranii războiului de pe Nistru, dar și alți protestatari nemulțumiți de comportamentul din ajun al majorităţii informale din Parlament care, în lipsa opoziţiei, a votat într-o ședință nocturnă legile bugetare. Prin urmare, revendicările protestatarilor nu s-au mai rezumat doar la cele agricole.

„Jos Mafia!”, „Demisia Parlamentului în totalitate!”

„Noaptea ca hoţii s-au strâns şi au votat ceea ce au votat. Ruşine. Cerinţele noastre acum la moment: Jos Guvernul!”.

„De bună voie nu vor pleca. Primesc diferite legi. Se ţin cu mâinile şi picioarele de aceste fotolii. De aceste funcţii, chiar dacă nu fac nimic, iar pentru asta sunt salarizați din banii noştri. Nu se merită. Trebuie să fie oameni profesionişti în aceste funcţii de stat. Ei trebuie să fie delegaţi de noi, dar numai prin alegeri anticipate.”

Tractoare vs Parlament: fermierii cer mai mult sprijin financiar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00

În timp de protestatarii scandau în faţa Parlamentului, grupul de inițiativă al fermierilor a purtat noi tratative cu deputaţii comisiei de profil, la care a participat de această dată şi preşedintele comisiei, socialistul Radu Mudreac. El a reiterat ceea ce anunțase în ajun că urmare a anulării numitei legi a miliardului s-ar fi identificat peste 800 de milioane de lei, care ar putea fi incluse în bugetul de stat şi realocate fermierilor în luna februarie, în calitate de compensații pentru pierderile cauzate de secetă.

Aceşti bani nu există. Legea va fi contestată, pentru că este neconstituţională...
V. Bolea

Deputatul PAS Vladimir Bolea a pus însă la îndoială că fermierii vor putea obţine aceşti bani şi iată de ce:

„Aceşti bani nu există. Ei nu vor fi repartizaţi. Ei nu există pentru că această lege va fi contestată pentru că este neconstituţională. Noi vorbim despre nimic. Bani reali pe care le-aţi putut avea Dvs. ca şi agricultori au fost cele 375 de milioane de lei care au fost împărţite aseară pe deputaţi, pe primării, pomeni electorale. Aceste 375 de milioane erau bani reali, care puteau fi împărţiţi fiecăruia din Dvs.”

Concluzionând discuţiile, unul din liderii protestatarilor, agricultorul Sergiu Stefanco, a spus că fermierii nu renunţă şi nu accepta promisiuni deşarte:

„În primul rând, vreau să apreciez curajul dl Mudreac că a venit să se întâlnească cu noi după circul de ieri în faţa protestatarilor, minciunile care s-au adus. Pe noi, protestatarii, nu ne interesează de unde o să luaţi aceşti bani. Noi vrem despăgubiri de 3 mii de lei la porumb şi la floare. Şi noi vrem nu cu promisiuni, pentru că deja am văzut, iată deputaţii au explicat că sunt promisiuni deşarte. Noi nu plecăm şi aveţi termen dl Mudreac să le transmiteţi fracţiunilor din majoritate, vă dăm la dispoziţie 24 de ore, iar după ele vom recurge la măsuri mult mai dure”.

Ceea ce au reuşit să obţină până acum agricultorii este anularea majorării TVA pentru produsele agricole de la 8 la 12 la sută prevăzută iniţial în legea bugetului.

Agricultorii și-au lăsat tractoarele pe treptele din fața clădirii legislativului, amenințând că vor reveni cu mai multe forțe, mâine, dacă revendicarea lor de a le fi compensate pierderile cauzate de secetă nu va fi îndeplinită.

„Nu cedăm! Tehnica rămâne pe loc şi mâine la ora 11 ne revedem aici. Noi nu plecăm cu promisiuni goale, noi plecăm cu revendicările aprobate în parlament. Noi nu plecăm!”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG