Linkuri accesibilitate

AI: guverne din Europa de Est și Asia Cetrală continuă să limiteze drastic libertățile fundamentale


În 2019, multe guverne din Europa de Est și Asia Centrală au încercat să limiteze drastic libertatea de expresie, dreptul la proteste și alte drepturi fundamentale iar această tendință ar putea fi agravată de măsurile speciale luate în scopul de a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus, avertizează organizația Amnesty International, care joi, 16 aprilie, a dat publicității raportul regional.

Daniel Balson, director de programe la AI pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat Europei Libere că pandemia de coronavirus a furnizat contextul „propice” pentru comiterea de abuzuri în domeniul drepturilor omului. „Guvernele din regiune nu au inventat noi metode de a îngrădi libertățile fundamentale, dar au profitat de pandemie pentru a utiliza fără rezerve metode vechi” a mai spus Balson.

Raportul arată însă că în unele țări, cum ar fi Rusia, societatea civilă nu s-a lăsat intimidată și a organizat proteste, ca cele din septembrie 2019 împotriva generate de alegerile locale.

Libertatea de expresie și cea a presei au continuat de asemeni să fie îngrădite, în Ucraina prin atacuri la adresa jurnaliștilor de investigație, în Rusia prin invocarea repetată a legii „agenților străini” și a „organizaților indezirabile”.

O serie de încălcări serioase ale drepturilor fundamentale sunt agravate și de sisteme juridice supuse presiunilor politice.

XS
SM
MD
LG