Linkuri accesibilitate

AIEA anchetează acuzațiile nefondate ale Rusiei că Ucraina construiește „bombe murdare”


Directorul general al AIEA Rafael Grossi (imagine de arhivă)
Directorul general al AIEA Rafael Grossi (imagine de arhivă)

Experți din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au inspectat marți două locații din Ucraina menționate de Rusia în acuzațiile sale nefondate că autoritățile ucrainene ar fabrica „bombe murdare” radioactive, relatează agenția Associated Press.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi a spus că inspecțiile pentru găsirea unor dovezi privind fabricarea unor așa-numite bombe murdare, inspecții cerute de Ucraina, se vor termina curând.

Oficialitățile ruse, inclusiv președintele Vladimir Putin, au acuzat Kievul, fără să pună la dispoziție vreo dovadă, că s-ar pregăti să folosească astfel de dispozitive explozive care împrăștie deșeuri radioactive.

Ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite Vasili Benenzia a spus într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută membrilor Consiliului de Securitate ONU că un institut de cercetare și o companie minieră ar fi primit ordine directe de la regimul [președintelui Volodimir] Zelenskise construiască o asemenea bombă murdară”.

Kievul și aliații săi resping acuzația rusă că Ucraina construiește o bombă murdară

Țările occidentale au spus că acuzația repetată a Moscovei este „în mod transparent falsă”, iar autoritățile ucrainene au afirmat că ea este de fapt o încercare de a distrage atenția de la propriile planuri ale Kremlinului de a detona o bombă murdară pentru a justifica o escaladare pe mai departe a ostilităților.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a spus că locațiile investigate „funcționează potrivit regulamentelor AIEA și au fost vizitate cu regularitate de către inspectorii AIEA”, a căror misiune este de a detecta activități nucleare nedeclarate și materiale legate de fabricarea unor bombe murdare.

„AIEA a inspectat una din aceste locații acum o lună și nu au fost găsite acolo activități nucleare sau materiale nedeclarate”, a spus Agenția ONU pentru Energie Atomică într-o declarație dată publicității luni, citată de Associated Press.

AIEA are de asemenea inspectori la centrala nucleară de la Zaporojie, care e ocupată de armata rusă. Luptele din jurul acestei centrale nucleare, cea mai mare din Europa, au generat temeri legate de o posibilă scurgere radioactivă de proporții catastrofice acolo.

Ce este o bombă murdară

„Bombele murdare” sunt de mult temute ca o potențială armă a teroriștilor, deoarece obiectivul lor principal este să semene panică, frică și confuzie, aruncând în atmosferă praf și fum radioactive, scrie „The Guardian”.

Până acum nu a avut loc nici un atac cu bombă murdară, dar se știe despre două încercări eșuate de a detona un astfel de dispozitiv în Cecenia, în sudul Rusiei, în urmă cu mai bine de două decenii.

Cunoscute tehnic ca dispozitive de dispersie radiologică, bombele murdare sunt arme relativ primitive, imprecise. Sunt mult mai ușor și mai ieftin de construit decât un dispozitiv nuclear și, de asemenea, mult mai puțin periculoase.

Bombele murdare folosesc explozibil convențional, cum ar fi dinamita, plasat alături de material radioactiv, chimic sau biologic, care este eliminat în atmosferă prin forța exploziei. Cantitatea de material radioactiv/chimic/biologic dispersat, deși periculoasă, nu este neapărat letală, mai scrie „The Guardian”.

XS
SM
MD
LG