Linkuri accesibilitate

AIEA: Linia principală de furnizare a energiei electrice a fost tăiată la Zaporojie


Organismul mondial de supraveghere nucleară a declarat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, a fost deconectată de la ultima linie principală de alimentare rămasă și funcționează prin intermediul unei linii de rezervă.

Pe 3 septembrie, agenția a declarat că centrala ucraineană „a pierdut din nou conexiunea la ultima sa linie electrică externă principală rămasă, dar instalația continuă să furnizeze energie electrică către rețea prin intermediul unei linii de rezervă, a fost informată astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la fața locului”.

Comentariile au fost făcute la o zi după ce echipa de inspectori ai AIEA a sosit la centrala din sudul Ucrainei pentru a evalua siguranța celei mai mari uzine de energie nucleară din Europa. Misiunea AIEA își propune să contribuie la securizarea instalației, în vreme ce Moscova și Kievul continuă să se acuze reciproc de bombardamentele din zona centralei nucleare.

Forțele rusești au capturat centrala la începutul războiului care a urmat invaziei lor în Ucraina, dar personalul ucrainean continuă să opereze instalația. „La mai puțin de 48 de ore după ce directorul general Rafael Mariano Grossi a ajuns, la [1 septembrie], în fruntea Misiunii de sprijin și asistență a AIEA în Zaporojie, la centrala nucleară situată în sudul Ucrainei, experții agenției au fost informați de către personalul ucrainean de rang înalt că cea de-a patra linie electrică operațională de 750 kilovolți (kV) a centralei ZNPP era căzută. Celelalte trei au fost pierdute mai devreme în timpul conflictului”, a adăugat AIEA.

XS
SM
MD
LG