Linkuri accesibilitate

AIEA: Rusia a trimis specialiști în domeniul nuclear la centrala din Zaporijie


Centrala nucleară din Zaporojie, atacată de trupele ruse
Centrala nucleară din Zaporojie, atacată de trupele ruse

Kievul a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că Rusia a trimis specialiști în domeniul nuclear pentru a ajuta la monitorizarea centralei nucleare din Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei.

Centrala nucleară, care se află sub control rusesc, dar este încă operată de personal ucrainean, pe fondul luptelor grele dintre forțele ruse și ucrainene, a fost o sursă de îngrijorare pentru organismul de supraveghere nucleară al ONU. Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat pe 29 aprilie că personalul ucrainean de la centrală, care a fost capturat de forțele rusești la 4 martie, lucrează „sub o presiune incredibilă". Citând oficiali ucraineni, AIEA a precizat că opt reprezentanți ai concernului nuclear de stat rus Rosenergoatom au fost trimiși la instalația din Zaporojie.

Forțele ruse au fost acuzate de Kiev că au atacat în mod deliberat cele șase reactoare nucleare ale centralei, provocând un incendiu și stârnind temeri că acțiunea împotriva celei mai mari instalații nucleare din Ucraina ar putea duce la o catastrofă globală asemănătoare cu dezastrul petrecut la Cernobîl în Ucraina sovietică.

La scurt timp după invazia Moscovei din 24 februarie a Ucrainei, forțele rusești au capturat instalația nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev. În timpul acțiunii militare s-a tras asupra centralei, ceea ce a stârnit temerea că soldații ruși au răscolit solul contaminat și s-ar putea să fi suferit daune cauzate de radiații.

Militarii ruși au părăsit centrala de la Cernobîl la sfârșitul lunii martie. Ucraina are patru centrale nucleare, care au, împreună, 15 reactoare în funcțiune.

XS
SM
MD
LG