Linkuri accesibilitate

AIEA va publica un raport după vizita experților la centrala nucleară Zaporojie


Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, vorbind cu jurnaliștii, după revenirea de la Zaporojie, pe aeroportul din Schwechat, Austria, 2 septembrie 2022

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să publice un raport despre securitatea nucleară din Ucraina. Raportul va conține concluziile agenției după ce o delegație a agenției a vizitat centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.

AIEA a declarat pe 5 septembrie că directorul general Rafael Grossi va publica raportul pe 6 septembrie și va informa Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în aceeași zi.

Grossi a declarat săptămâna trecută, după ce echipa de la AIEA a vizitat Zaporojie, că situl a fost avariat în timpul luptelor. Grossi și o parte din echipa sa au părăsit zona la 1 septembrie, dar mai mulți membri ai misiunii au rămas la instalație pentru a efectua o analiză mai aprofundată.

Enerhoatom, operatorul centralei, a declarat anterior că linia electrică care leagă ultimul reactor în funcțiune de rețeaua națională de energie electrică a fost întreruptă în urma bombardamentelor din zonă, pe fondul temerilor sporite privind un accident la centrală. AIEA a anunțat că linia electrică a fost deconectată în mod deliberat pentru a stinge incendiul și că va fi reconectată după ce incendiul va fi stins. Experții ONU au precizat că centrala continuă să primească energia electrică de care are nevoie pentru siguranță de la singurul reactor în funcțiune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG