Linkuri accesibilitate

Ajutoare cu ghinion pentru agricultori | Un membru Wagner ar fi încercat să intre în R. Moldova


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Intenția autorităților centrale de a oferi ajutor agricultorilor afecați de seceta din 2020 s-a sfârșit cu dosare penale și anchete la ANI, scrie tv8.md. Mai mulți primari, un vicepreședinte de raion și consilieri riscă să își piardă mandatele. Iar agricultorii vizați ar putea fi obligați să restituie banii pe care i-au primit de la stat, ceea ce le-ar pune afacerile în dificultate. Potrivit jurnaliștilor, cei care au primit banii aveau dreptul să îi ceară. Problema e că deciziile de acordare a ajutoarelor, formal, au fost luate de rude apropiate oamenilor de afaceri. Soții, frați, fii, care dețin funcții publice s-au aflat în conflict de interese.
  • Un posibil reprezentant al grupului rus de mercenari „Wagner” a încercat să intre în R. Moldova, scrie jurnal.md citând un comunicat al Poliției de Frontieră. Acesta a primit refuz de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire.
  • Maia Sandu a vorbit la telefon cu președintele Consiliului European, Charles Michel, despre situația de securitate din Moldova, scrie newsmaker.md. Un alt subiect a fost reuniunea Comunității Politice Europene care va avea loc la 1 iunie 2023, în Republica Moldova. Oficialii au vorbit și despre agenda de integrare europeană a țării noastre și despre reformele desfășurate până acum.
  • Circa 100 de tone de mere din Republica Moldova din recolta anului 2022 au fost livrate în regim pilot în India. Fructele au trecut cu succes controlul fitosanitar al Organizației Naționale pentru Protecția Plantelor din India, scrie Agrobiznes.md. Merele au fost livrate de către doi producători, membri ai Asociației Moldova Fruct. India, țara cu peste 1,4 miliarde de consumatori, importă anual circa 430 mii tone de mere.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, printre cele mai populare este știrea distribuită de TV8 despre declarația ministrei de Interne Ana Revenco care susține că MAI nu va admite ca „infractorii și trădătorii să ascundă violențele sub umbrela dreptului la protest”.
  • Pe Instagram, este populară o fotografie distribuită de moldova.org. În ea vedem cum câțiva cocori au poposit pe un câmp arabil. Jurnaliștii au descris imaginea cu următorul text: „Gata, a venit și se așterne în toată țara”, cu referire la venirea primăverii.
XS
SM
MD
LG