Linkuri accesibilitate

Poliția anunță reținerea a 7 persoane în dosarul „dezordinilor în masă”, înaintea protestului anunțat de Partidul Șor


25 de persoane, inclusiv un cetățean al Federației Ruse, au fost escortate la Inspectoratul de poliție în dosarul „dezordinilor în masă”. Șapte dintre ele au fost reținute. Anunțul a fost făcut de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțean, în cadrul unui briefing de presă. Operațiunea specială a avut loc în seara zilei de 11 martie.

Potrivit lui Cernăuțean, aceștia ar fi planificat organizarea unor dezordini în masă, inclusiv la protestul din 12 martie, iar acțiunile acestora ar fi fost dirijate de servicii specializate din Federația Rusă.

Informația a fost obținută de un angajat al poliției care a lucrat sub acoperire, s-a infiltrat în grupare și a intrat în contact cu persoane din Federației Ruse. „Un oarecare Vadim care se prezenta sub pseudonimul Mayan Sandu dirija acțiunile cu cetățeni din Moldova; al doilea cetățean al Federației Ruse, Andrei, a venit în Moldova și avea scopul de a organiza instructajul”, a precizat Cernăuțean.

Șeful poliției a declarat că cei implicați în această schemă urmau să fie repartizați în 10 grupuri a câte 10 persoane și remunerați cu 10 mii de dolari fiecare. În cadrul unei operațiuni din seara zilei de sâmbătă, 11 martie, 25 de persoane au fost anchetate de poliție, dintre care 7 au fost reținute.

Briefingul de presă în cadrul căruia au fost anunțate informațiile a fost organizat cu câteva ore înainte de începerea protestului anunțat de Partidul Șor în fața Parlamentului pentru duminică, 12 martie. Presa a informat, între timp, că mai multe autobuze care urmau să transporte protestatarii la Chișinău au fost blocate.

Un partid și o asociație nu mai participă la protestul de duminică

Asociația obștească „Scutul poporului” a anunțat că renunță la participarea la protestul planificat pentru astăzi, 12 martie. Cu puțin timp înainte, și liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc a făcut un anunț similar.

Într-o postare pe Facebook, Cavcaliuc a cerut membrilor și simpatizanților Partidului PACE să nu meargă la aceste proteste pentru a evita provocări din partea guvernării.

XS
SM
MD
LG