Linkuri accesibilitate

Al doilea tur al prezidențialelor: Maia Sandu vs. Igor Dodon


Pe fundalul pandemiei de coronavirus și al unui număr record de noi infectări zilnice, de peste 1.300 de cazuri, în R.Moldova are loc duminică, 15 noiembrie, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care se confruntă Maia Sandu, lidera PAS și câștigătoarea primului tur (36,16% ), cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidat independent (32,61%), susținut de Partidul Socialiștilor.

Participarea la vot a fost de numai 42,76% în primul tur, desfășurat pe 1 noiembrie 2020. Cea mai mică participare la vot s-a înregistrat între tinerii sub 25 de ani, și anume doar 8%.

Sunt deschise 2.143 de secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, între care 42 pentru cetățenii cu drept de vot de pe malul stâng al Nistrului şi alte 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federaţia Rusă (17), România (13) şi Statele Unite ale Americii (12).

Ca și la primul tur, autoritățile de la Tiraspol au anunțat că fac o excepție de la măsurile sanitare și permit celor care vor să voteze să treacă pe malul drept, între orele 8.00 și 22.00. La întoarcere trebuie să ofere dovada că au fost să voteze pentru a nu fi obligați să intre în carantină.

În cursul și după primul tur de scrutin s-au înaintat o mulțime de plângeri (peste 200 în total) despre faptul că acești alegători ar fi fost aduși organizat la vot – ceea ce este interzis – sau ar fi fost mituiți ca să voteze. Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat vineri Europei Libere că plângerile vor fi examinate dacă sunt susținute de dovezi, dar că nu se poate vorbi, în general, despre fraudarea alegerilor.

Ce cred cetățenii de acasă despre cei de peste hotare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00

Cum la primul tur participarea diasporei, în Vest, a fost foarte ridicată - peste 150 de mii de alegători - pentru al doilea tur s-au trimis mai multe buletine de vot, anticipându-se o creștere și mai mare a participării. Deși unele țări cu diaspore importante din Moldova - cum ar fi Franța sau regiuni din Italia - se află în carantină, nu există niciunde limitări ale libertății de circulație care să împiedice participarea la vot. S-au schimbat însă unele adrese ale centrelot de votare, acestea fiind mutate în locuri mai spațioase, unde pot fi mai bine respectate măsurile sanitare cerute de combaterea pandemiei de coronavirus.

Diaspora i-a votat masiv pe Maia Sandu (70,12%) și Renato Usatîi (17,25%, mai ales diaspora din estul Europei/Rusia), președintele Igor Dodon obținând numai 3,65% din acest vot, ceea l-a făcut să vorbească despre „un electorat paralel”.

Turul doi al alegerilor va fi monitorizat de mai mulţi observatori. Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat cu 185 de observatori în plus, comparativ cu primul tur al alegerilor, dintre care 23 sunt observatori internaţionali.

În cadrul secţiilor de votare deschise peste hotarele R. Moldova au fost acreditaţi încă 41 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a concurenţilor electorali.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost monitorizat de 1.884 observatori naţionali şi de 309 observatori internaţionali. De asemenea, 77 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a misiunilor diplomatice şi 156 de observatori înaintaţi de către concurenţii electorali au fost acreditaţi pentru secţiile de votare din afara ţării.

Radio Europa Liberă vă ține informați despre desfășurarea alegerilor: la orele 13:00, 15:00 și 18:00 transmitem trei emisiuni electorale speciale. Știri și analize, la orice oră pe pagina noastră de internet: moldova.europaliberă.org.

Tot pe pagina de internet, de la ora 21:00, când se închid centrele de votare, redacția Europei Libere începe un blog live, unde veți găsi datele numărătorii voturilor, pe măsură ce sunt comunicate, cele ale exit-poll-ului care a fost autorizat de CEC, analize și comentarii, reportaje video.

Ne găsiți și pe Facebook, Instagram și Youtube.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG