Linkuri accesibilitate

Ala Nemerenco: „Panica vine atunci când cetățenii nu sunt convinși că autoritățile sunt competente”


Piața San marco din Veneția, marți 24 februarie 2020.
Piața San marco din Veneția, marți 24 februarie 2020.

În cadrul unei ședințe ordinare a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, autoritățile și-au făcut cunoscute măsurile pe care le au în vedere pentru a face față pericolului infecției cu noul coronavirus, numit COVID-19. Măsuri explicabile și inevitabile în condițiile în care nordul Italiei, țară cu cea mai mare comunitate a moldovenilor emigranți, acest virus face ravagii. Și în condițiile în care dinamica călătoriilor cetățenilor moldoveni pe rutele terestre și aeriene dintre Italia și Republica Moldova se poate intensifica considerabil.

Interviu cu fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:38 0:00
Link direct

Europa Liberă: Mai întâi, înainte de a ne referi la aspectele și măsurile concrete, ce credeți în general despre abordarea autorităților față de această situație, așa cum s-a văzut la ședința respectivă a comisiei?

Ala Nemerencon (foto arhiva)
Ala Nemerencon (foto arhiva)

Ala Nemerenco: „Eu am urmărit foarte atent această ședință și unicul lucru care, de fapt, mă pune în gardă este defilarea cu așa expresii de genul că „suntem cu toții foarte bine dotați”, că „nu este niciun motiv de îngrijorare”, că „totul este perfect și bine”. Aceste declarații trebuie să ne pună în gardă, deoarece dacă urmărim cum se comportă aceste comisii excepționale care se întrunesc în toate țările din regiune, observăm că ei, deși sunt într-un grad mult mai înalt de dezvoltare decât al nostru și într-o situație financiară mai bună nu este totul chiar foarte bine. Deci, țările își fortifică capacitățile și acordă resurse pentru a mai procura ceva, pentru a mai îmbunătăți ceva. Și faptul că se declară că la noi este totul foarte bine, noi suntem perfect pregătiți, aceasta, de fapt, spune inversul.”

Europa Liberă: Ca voce critică, s-ar putea să fiți vizată tocmai Dvs. de premierul Chicu care, avertizând politicienii și mass-media, a spus: „Este absolut interzis să se genereze dispoziții de panică, să se pună la îndoială capacitatea guvernului de a contracara această boală”. Ce i-ați spune?

Ala Nemerenco: „Eu vreau să-i transmit dlui Chicu că eu personal nu sunt politician, nu sunt membră a niciunui partid și nu fac parte din activități politice. La momentul de față sunt un cetățean și, luând în considerare competențele și experiența mea anterioară, am să spun ceva din punct de vedere profesionist.

Panica totdeauna vine atunci când cetățenii nu sunt convinși că autoritățile sunt competente și dețin un control foarte bun asupra situației.

Ceea ce d-lui spune că am putea fi admonestați, într-o oarecare măsură, pentru faptul că ne expunem tehnic părerea noastră, sună așa, nu aș vrea să dau exemple de țări, dar sună a regimuri dictatoriale. Eu cred că eu aș spune „Mulțumesc!” persoanelor care ar veni să îmbunătățească, dacă astăzi aș fi într-o funcție, care vin cu un sfat cum să îmbunătățim sau care sunt lucrurile care sunt slabe. Și vreau să-i mai spun dlui premier că, de fapt, panica niciodată nu vine din declarațiile cuiva, ale unui simplu cetățean sau chiar ale unui politician. Panica totdeauna vine atunci când cetățenii nu sunt convinși că autoritățile sunt competente și dețin un control foarte bun asupra situației.”

Europa Liberă: Vorbeați de sfaturi. Care ar fi primele?

Ala Nemerenco: „Ceea ce mie mi s-a părut destul de slab în această comisie este că nu s-a alocat absolut niciun leu suplimentar, faptul că noi avem absolut tot.”

Europa Liberă: De ce ar fi nevoie?

Ala Nemerenco: „Ar fi nevoie, în primul rând, de echipamente, de mai multe echipamente, și nu doar tunici, pantalonași, cum s-a remarcat sau măști din astea chirurgicale, simple, din celuloză. Cine a urmărit statistica deceselor din China, dar și acum, proaspăt, în Italia, a observat că primii s-au molipsit lucrătorii medicali. Deci, noi trebuie să avem echipați lucrătorii medicali pentru a-i proteja cu adevărat. Doi: de asemenea, se cunoaște că coronavirusul este caracteristic printr-o evoluție rapidă în stări grave a sănătății. Acești pacienți, de fapt, nu vor putea fi spitalizați pe locuri simple de spital, unde vor bea ceaiuri, ei vor rămâne la domiciliu, probabil sub o oarecare monitorizare.

Majoritatea pacienților, iarăși am văzut din experiența țărilor care trec, au trecut și continuă să treacă prin aceasta, ajung pe patul de reanimare și atunci este insuficient să spunem că avem pregătit doar Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu toate paturile lui și, dacă este nevoie, mai includem în circuit și alte spitale, fiindcă este nevoie să cunoaștem că Spitalul „Toma Ciorbă” nu are capacități suficiente pentru reanimare. Eu sunt absolut sigură că Ministerul Sănătății are deja elaborat, emis un ordin care ține special de paturile de reanimare, dar eu nu sunt sigură că toate aceste echipamente pe care le dețin aceste secții sunt suficiente atunci când ar veni un flux de pacienți într-un număr mai mare, deoarece fiecare șef de spital care acum poate întâmplător mă aude o să recunoască că noi avem o problemă cu asigurarea cu ventilatoare, monitoare în secțiile de reanimare și foarte frecvent ei sunt nevoiți atunci când întâmplător ajung mai mulți pacienți în secția de reanimare, sunt nevoiți să sustragă aparatul de la unul și să-l schimbe la altul. Aceasta nu ne-ar ajuta cu nimic atunci când este vorba de coronavirus. Și eu am scris că ar fi nevoie de a procura mai multe echipamente pentru secțiile de reanimare. De asemenea, medicamente. S-a declarat cât „Tamiflu” avem în țară. Vreau să informez că „Tamiflu”-ul este echivalent în tratamentul infecției cu coronavirus exact în aceeași măsură cât și cataplasmele de muștar.

Deci, este nevoie de medicamente de asemenea pentru stările mai grave și avansate de infecție pentru aceleași secții de reanimare, deoarece cunoaștem că problema majoră care duce la deces este insuficiența respiratorie, sunt pneumoniile grave, insuficiența cardiovasculară. Și aici avem nevoie de medicamente specifice anume pentru aceste stări. Este bine că au declarat că avem un stoc pentru 60 de zile, dar, dacă se începe un consum foarte rapid, nu sunt sigură că ar ajunge, însă pe mine nu mă interesează atât de mult stocul general, cât anume aceste medicamente de care duc lipsă chiar și acum, medicamente bune, calitative, care permit să scoți pacientul destul de rapid din aceste stări și să nu-l pierzi. Și conducătorii de instituții știu la ce mă refer. Eu nu știu ce au raportat ei Ministerului Sănătății, chiar nu cred că conducătorii de instituții au raportat că nu au nevoie de nimic. Nu pot să cred în aceasta atunci când se declară.”

Europa Liberă: O întrebare de precizare, dna Nemerenco. În condițiile în care personalul medical nu este sau nu va fi, după toate aparențele, protejat, nu va fi justificat ca mulți dintre ei să refuze să se expună riscurilor în asemenea împrejurări?

Ala Nemerenco: „Nu cred că noi suntem țara în care personalul medical are în experiența sa cazuri de refuz în acordarea asistenței medicale și nu pot să spun că lipsește totalmente echipamentul de protecție. Eu mă refer la acel echipament de protecție specializat atunci când vorbim anume de infecția cu coronavirus, când cunoaștem că este acea infecție, când trebuie să transferăm pacientul dintr-un spital în altul, în care trebuie să avem aceste capsule în care transportăm pacientul și acele grupe de medici care vor merge cu pacientul sau vor deservi pacientul în aceste secții spitalicești să aibă un echipament corespunzător, dar nu simplu, așa cum îl avem noi acum, de protecție.”

Europa Liberă: Dna Nemerenco, cum este și cum trebuie asigurat controlul la intrare, în aeroport și la punctele de trecere terestră, astfel încât să fie diminuată o eventuală răspândire a infecției?

Ala Nemerenco: „Chiar cu riscul că o să-l supăr pe dl premier, o să spun că noi am cam întârziat cu controlul, deoarece coronavirusul nu a apărut ieri sau alaltăieri. Deci, la noi măsurile de precauție au fost instituite abia duminică. Și aceasta este grav, deoarece noi am mai avut zboruri care veneau din China și chiar vorbeam cu diferite persoane cunoscute sau eu dacă călătoream, nimeni absolut nu te întreba la intrarea în țară de unde vii, puteai să vii chiar direct din Wuhan, dar, desigur, noi nu avem zbor direct Wuhan-Chișinău, oamenii vin prin alte puncte de tranzit.”

Europa Liberă: Asta ar putea însemna că virusul ar putea fi deja aici?

Ala Nemerenco: „Da, ar putea fi deja aici. Eu cred că nu doar aici, în toate țările din regiune, având în vedere ceea ce ați remarcat și Dvs., că avem o mobilitate foarte mare și avem o comunitate de asemenea mare care locuiește în diferite zone de pericol. Deci, două lucruri sunt foarte importante la intrarea în țară. Și, în general, vreau să spun că atunci când vorbim de infecție, orice tip de infecție, nu contează este pesta, holera sau diferite infecții gripale sau coronavirus, cel mai important lucru din punct de vedere epidemiologic este cum este pregătită țara să diminueze răspândirea infecției. Acesta este cel mai important lucru. Și atunci, noi punem aceste bariere care diminuează riscul de răspândire a infecției, depistăm, detectăm persoanele posibil infectate, fiindcă noi nu putem să stabilim un diagnostic în trecerea de frontieră, dar formăm din acest flux de călători două categorii: categoria care este deja bolnavă și depistăm persoanele care au febră.

Asta nu înseamnă că 10 persoane pe care le-am detectat au coronavirus, ar putea să aibă o răceală banală sau oricare altă infecție sau chiar o stare cronică a organismului care s-a evidențiat prin prezența unei febre, dar deja îi preia medicul. Medicul o să clarifice: este această persoană suspectă sau nu. A doua este ancheta epidemiologică atunci când ea trebuie să fie foarte simplă, în care persoana își lasă datele de contact și spune foarte clar de unde a venit. Atunci când avem persoane care vin direct din aceste zone din Italia, de asemenea cu ele trebuie neapărat să intre în contact medicii. Deci, lor li se recomandă să stea mai mult pe acasă. Ei nu sunt neapărat puși într-o carantină foarte severă, dar chiar acolo în aeroport ei primesc niște recomandări care s-ar referi la un mod de comportament al lor mai deosebit. Astfel, imediat persoanelor care ar putea fi surse de infecție le este limitat contactul cu mai mulți oameni. Din păcate, acest lucru s-a început doar duminică, atunci când, de fapt, în Italia încă de vineri situația era destul de gravă. Noi am avut pe parcursul a două luni un scaner care a fost reparat și iarăși m-am mirat că nu a existat un buget în această comisie pe care să-l aprobe și să asigure toate trecerile de frontieră, inclusiv terestre, cu scanere.

Ce povestesc despre condițiile de carantină ucrainenii evacuați din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

Mai există și scanere nu foarte scumpe, sunt diferite aparate digitale de măsurare a temperaturii pe care am putea să le utilizăm. Și doi: atunci când formăm aceste controale ale fluxurilor de pacienți, cel mai important lucru este ca să nu îmbulzim oamenii în aeroport sau la diferite puncte de trecere.”

Europa Liberă: Și așa cum stau lucrurile acum, îmbulzeala, cozile sunt aproape inevitabile, din câte ne dăm seama?

Ala Nemerenco: „Trebuie descărcate, fiindcă atunci când în această coadă și noi mai cunoaștem că noi, moldovenii, suntem o națiune sudică și trebuie să fim lipiți de altul în rândul în care stăm, deci acea persoană care ar putea fi o posibilă sursă de infecție, noi creăm condiții ideale pentru ca acest coronavirus să se mute de la unul la altul. În diferite țări, aceste fișe epidemiologice se cunoaște deja și nu înțeleg de ce la noi este o problemă. Aceste fișe se distribuie în timpul zborului, sunt completate în timpul zborului, astfel ca să nu existe rând la completare, îmbulzeală, oamenii nu au un pix, să-l ceară de undeva, să-l caute. Deci, ei doar le predau atunci când fac controlul pașaportului și același lucru s-ar putea întâmpla și la trecerea terestră imediat ce automobilul sau autocarul trece bariera de frontieră de stat. Aceste fișe le-ar putea avea șoferii sau chiar să fie distribuite din timp prin rute, astfel ca să nu avem așteptări și îmbulzeli la punctele de trecere. Cu cât mai mare este distanța între persoane, fiindcă este un virus care face parte din familia virusurilor de echipă și este aceeași modalitate, trebuie să fim cât mai departe de sursa de infecție.”

Europa Liberă: Sarcini deloc ușoare, sperăm că realizabile.

Ala Nemerenco: „Aș vrea să remarc doar încă un lucru, ceea ce se întâmplă și am putea să preluăm din experiența altor state. Experiența țărilor baltice este că în locurile aglomerate unde oamenii merg și vor merge oricând, chiar dacă vom avea și un coronavirus aici, în Moldova, deci în magazinele mari, în supermarketuri, la școli sunt instalate dispozitive cu aceste soluții dezinfectante în care copiii, maturii își dezinfectează mâinile de mai multe ori pe zi, aflându-se, de exemplu, la școală sau la grădiniță, ceea ce ajută foarte mult pentru ca să nu se răspândească infecția. Din experiența Chinei și din rapoartele deja mai mult nu statistice, dar științifice s-a relatat că totuși majoritatea celor care transmit boala, chiar dacă se vorbește că boala se transmite de la cei care nu au încă simptome, de la persoanele asimptomatice, dar în majoritatea cazurilor a fost transmiterea de la persoane deja bolnave. Astfel, cei bolnavi trebuie să rămână acasă neapărat și să cheme medicul la ei.”

XS
SM
MD
LG